Članak

BEZOBRAZNO IDIOTSKI

Čovićev policajac Marić ljut jer kriminalci ne mogu slobodno razbijati Mostar: Pustite nas da ne radimo na miru!

Foto: Interview.ba

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Držim da je moja dužnost upozoriti na ove pojave koje ne smatram bezazlenima. Bit ću iskren i jasno reći da pretpostavljam da je trenutno na djelu najava i pokušaj degutantnog skupljanja predizbornih bodova na račun mira i sigurnosti građana Mostara i cijele BiH. Međutim, to što je neukusno manja je šteta u odnosu na činjenicu koliko je opasan put kojim su pojedinci krenuli. I u ovom je slučaju policija profesionalno i brzo obavila svoj posao, istraga je provedena, pokazala rezultate, ali na javnosti je da prepozna one koji na žalosnom događaju u koji su uključene maloljetne osobe žele graditi senzacije i svoju političku karijeru'', naveo je ministar unutrašnjih poslova HNK Marijo Marić u izjavi za Bljesak.

Ne znam je li riječ "bezobrazno" dovoljna za opis stava HDZ-ovog ministra unutrašnjih poslova, ali da je na granici da pređe iz bezobraznog u idiotsko ponašanje, to svakako jeste. Jer, ministar koji treba da se brine o sigurnosti u kantonu s najjačim etničkim podjelama radije bi da svi političari, mediji i stručnjaci šute o širokom dijapazonu kriminala, jer mu to ne odgovara kao ministru unutrašnjih poslova.

Jer, zbori Marić, istraga je provedena, pa eto, ko mi ne bismo više imali šta tu da govorimo i komentarišemo. Konkretno, misli na istragu koja se tiče brutalnog napada na dječaka (13) zbog natpisa na majici “Neka živi Mostar, naša država”. Zbog tog natpisa dječak je teleskopskom palicom izudaran po rukama, a ministar Marić je ljut jer se javnost pita do kada će se ponavljati napadi u gradu na Neretvi motivirani navijačkim okršajima s mirisom politike.

Koga Marić optužuje za skupljanje političkih poena na ovakvim slučajevima ne znam, ali sam siguran da bi građani Mostara, ma kako se zvali, bili sretni da ministar Marić skuplja poene brzim rezultatima istraga i privođenjem kriminalaca pred lice pravde.

No, Marić je daleko od toga, jer njegovo “istraga je provedena” više ne pije vode. Odmaknemo li se od obračuna po etničko-navijačkoj boji i vratimo li se na napad na Partizansko groblje u Mostaru, bit će nam jasno šta podrazumijeva Marićevo “istraga je provedena”. Dvije godine ti profesionalci, kako Marić naziva svoje policajce, ne uspijevaju pronaći odgovorne za potpunu devastaciju Partizanskog groblja.

Nisu uspjeli ti profesionalci da nakon “provedene istrage” otkriju ko je pratio i prijeteći pištoljem navijaču Veleža oteo navijačke transparente. Nisu uspjeli ni riješiti prethodno otimanje transparenata navijačima Zrinjskog. Tuku i djecu u mjestu Baćevići, gdje žive povratnici srpske nacionalnosti. Napadaju ih i prijete jer nisu željeli gledati fašističko-ustaške naljepnice, pa su ih skinuli. “Istraga je provedena”, rekao bi nam sada Marić.

Mostar je nesiguran grad, ne zbog toga što mediji objavljuju ili što političari komentiraju. Upravo suprotno. Nesigurnim se Mostarci osjećaju upravo jer im je politika nametnula ministra unutrašnjih poslova za kojeg je slučaj riješen ako je “istraga provedena”. To što javnost dvije godine čeka da se otkrije ko je posljednji uništio Partizansko groblje, a nikada nije saznala za prethodne napade, to što povratnici i svi drugi žive u strahu, Mariću nije mnogo bitno.

Važno mu je da se ne diže prašina, jer on kao politički gmizavac najbolje funkcioniše sklonjen od pogleda javnosti, kada se ne mora suočavati s pitanjima sigurnosti. Jer, nesigurnost drugima u “stolnom hrvatskom” gradu politička je vodilja onih koji su ga instalirali!

#Baćevići #HDZ #MaloPolje #MarijoMarić #Mostar #Neretva #PartizanskoGroblje #RasimBelko #Velež #Zrinjski #izdvojeno #BiH