Članak

OSUMNJIČEN ZA PREVARE I OBMANU

Dok tužilaštva u Sarajevu šute: MUP Rs podnio prijavu protiv vlasnika Monetizea, u kojem su angažirani brojni kriminalci

Policija Rs podnijela je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv Ajdina Brkovića, suvlasnika sarajevske kompanije Monetize a.d.

(Patria) - Policija Rs podnijela je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv Ajdina Brkovića, suvlasnika sarajevske kompanije Monetize a.d., saznaje Istraga.ba.

Brković je prijavljen da je počinio krivična djela prevara u privrednom poslovanju, obmanjivanje potrošača i neovlašteno korištenje ličnih podataka.

"Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su danas Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka Izvještaj protiv lica A.B. iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela 'Prevara u privrednom poslovanju', 'Obmanjivanje potrošača' i 'Neovlašteno korištenje ličnih podataka'", saopštio je danas MUP Rs.

Navedeno lice, piše dalje u saopštenju, sumnjiči se da je navedena krivična djela počinilo u prethodnom periodu do 29.10.2023. godine, kao odgovorno lice u pravnom licu iz Sarajeva, na način da je radi sticanja protivpravne imovinske koristi i stavljanja u promet većeg obima proizvoda, obmanjivalo potrošače o ljekovitosti i djelotvornosti proizvoda, te dozvolilo objavljivanje lažnih intervjua sa tri oštećena lica iz Banje Luke, kojom prilikom je koristivši njihov ugled, dovelo u zabludu veći broj potrošača koji su kupili proizvod koji ne odgovara stvarnom kvalitetu proivoda.

Protiv Montetize a.d. i ranije je podneseno nekoliko prijava, ali one nikad nisu procesuirane. Nekoliko ih je bilo u Tužilaštvu KS, i to u odjelu za privredni kriminal kojim je donedavno rukovodila tužiteljica Nina Šahinpašić.

Druge prijave protiv Monetizea su bile u SIPA-i, odnosno u Tužilaštvu BiH, ali optužnice nikad nisu podignute.

Inače, pravni zastupnik Monetizea donedavno je bio Mirsad Crnovršanin, bivši saradnik državnog tužioca Dubravka Čampare. Crnovršanin posjeduje zajedničku advokatsku kancelariju sa Maidom Čampara, suprugom tužioca Dubravka Čampare.

Osim Crnovršanina, pravne poslove u Monetizeu je obavljala i Alena Begović, kćerka komandanta Specijalne jedinice FUP-a koji je u aprilu ove godine hapšen zbog saradnje sa narko kartelom Tito i Dino.

Za Monetize a.d. godinama radi i Ibrahim Miladin, pratilac narko bossa Edina Gačanina koji je prije toga bio specijalac u FUP-u i koji je zaposlen u FUP tokom ministarskog mandata Aljoše Čampare.

Osim Miladina, za Monetize je radio i Call centar čiji su osnivači Mustafa Mehičević i Jasmin Jasika.

Mustafa Mehičević je presuđivani ubica koji je nedavno pucao na Amira Pašića Faću koji, također, ima debeo policijski dosje.

Prije dvije godine Raskrinkavanje i FakeNews Tragač su otkrili da iza manipulativne prodaje različitih zdravstvenih preparata koji se prodaju na stotinama stranica u regionu stoji kompleksna mreža kompanija registrovanih u različitim zemljama. Jedna od tih kompanija je bio Monetize ad.

Na sjedište Monetizea nekoliko puta su bacane bombe.

#AljošaČampara #EdinGačanin #Istragaba #BiH