Članak

IZBORI

Sunak priznao poraz, novi britanski premijer je šef Laburističke stranke Keir Starmer

(Patria) - Keir Starmer će biti sljedeći britanski premijer s njegovom Laburističkom strankom koja bi trebala osvojiti ogromnu većinu na parlamentarnim izborima, dok se predviđa da će konzervativci Rishija Sunaka pretrpjeti historijske gubitke.

Anketa je pokazala da će laburisti osvojiti 410 mjesta u parlamentu od 650 mjesta, čime je okončana 14 godina vlade koju predvode konzervativci.

Predviđa se da će Sunakova stranka zauzeti samo 131 mjesto, u odnosu na 346 kada je parlament raspušten. Centristički liberalni demokrati osvojiće 61 mjesto, a desničarski populistički Reform UK Nigela Faragea, aktivista za Brexit, 13.

To predstavlja nevjerovatan preokret za Starmera i laburiste, za koje su kritičari i pristalice rekli da su se prije samo tri godine suočili s egzistencijalnom krizom kada su izgubili mjesto u parlamentu sa 16 posto razlike od konzervativaca, što je gotovo jedinstvena pobjeda za vladajuću stranku.

Premijer Rishi Sunak priznao je poraz na općim izborima, rekavši ljudima na prebrojavanju glasova u svom sjedištu: "Žao mi je."

"Laburistička stranka je pobijedila na ovim općim izborima", rekao je Sunak, dodajući da je nazvao Keira Starmera kako bi mu čestitao i priznao rezultate izbore.

Sunak je časno priznao poraz i prihvatio odgovornost za loš rezultat.

"Danas će vlast prijeći iz jedne ruke u drugu ruku na uredan i miran način. Britanski narod je večeras donio otrežnjujuću odluku. Ima mnogo toga za naučiti i razmisliti, a ja preuzimam odgovornost za gubitak,” dodao je.

#izbori #Laburističkapartija #pobjeda #RishiSunak #VelikaBritanija #Svijet