Članak

REAGOVANJE

SDA: Sarajevo pod vladavinom Trojke jeste postalo globalni centar, ali pranja novca globalnih tokova droge

Bolje je da se na vrijeme bavi tim stvarima u skladu sa svojim nadležnosima, jer u suprotnom morat će ponovo preko Igmana dezertirati iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

(Patria) - Stranka demokratske akcije (SDA) Sarajevo reagovala je večeras na kritike koje je na njen račun uputila Naša stranka.

Saopštenje SDA Sarajevo, koje potpisuje predsjednik Faruk Kapidžić, možete pročitati u nastavku.

Naša stranka spominje 25 godina vlasti SDA u KS, ali da vidimo šta su činjenice?

Prvi premijer KS je bio rahmetli Mustafa Mujezinović, i to je period obnove Sarajeva na koji smo izuzetno ponosni.

To je možda primjer najbrže obnove jednog grada porušenog opsadom i agresijom u svijetu.

Nakon njega premijeri KS su bili:

- Beriz Belkić (SBiH), 1998. - 2001. godine;

- Nermin Pećanac (SDP), 2001. - 2003. godine;

- Denis Zvizdić (SDA-NIP), 2003. - 2007. godina;

- Samir Silajdžić (SBiH), 2007. - 2008. godine;

- Besim Mehmedić (SBiH), 2009. - 2010. godine, mandat je kao v.d. premijera završio Zlatko Mesić (SBiH), 2011. godine;

- Fikret Musić (SDP), 2011. - 2012. godina;

- Suad Zeljković (SDA), 2012. - 2014. godina, mandat je kao v.d. premijera završio Muhamed Kozadra;

- Elmedin Dino Konaković (SDA-NIP), 2014. - 2018. godina, funkciju premijera do kraja mandata, to jeste nepunu godinu dana, obnašao je Adem Zolj;

- Edin Forto (Naša Stranka), 2018. - 2023. godine sa pauzom od nepunih godinu dana u 2020. godini kada je funkciju premijera obnašao Mario Nenadić (SBB);

- Nihad Uk (Naša Stranka), od 2023. do danas.

Situacija na poziciji gradonačelnika i načelnika gradskih općina u posljednjih 25 godina, još manje ide u prilog NS, jer su i tu dominirali kadrovi današnje Trojke, posebno u Općini Centar u kojoj sa izuzetkom od 4 godine, vladate posljednih 25 godina.

Dakle, u posljednjih 25 godina SDA je, ako se izuzme period u kojem su premijeri bili predsjednik NIP-a Elmedin Konaković i drugi zamjenik predsjednika NIP-a Denis Zvizdić, imala premijera svega nepune 3 godine!

Dok Naša stranka, recimo, drži poziciju premijera već šestu godinu!

U tih 6 godina, Kanton Sarajevo je zadužen skoro 700 miliona KM i doveden na ivicu dužničkog ropstva, a stanje je u svim oblastima i resorima je urušeno. Od zdravstva, preko komunalne privrede, pa do sigurnosti - sve ste uništili.

Kanton Sarajevo je pod vladavinom NS i Trojke pretvoren u divlji zapad gdje se vrše ubistva i pokušaji ubistva usred bijela dana na javnim mjestima.

Kada ste kod neregularnih diploma, upravo kadrovi Trojke uglavnom imaju kupljene diplome sa "renomiranih" univerzitetskih centara od Sokoca do Goražda.

Nije ni čudo što se FASTO u takvoj konkurenciji nameće kao ozbiljan rasadnik kadrova Trojke.

Istina jeste da su Naša stranka i Trojka u posljednjih 6 godina od Sarajeva napravili globalni centar, ali ne privrede, nauke, kulture, umjetnosti ili sporta, nego globalni centar pranja novca od svjetskih tokova droge.

Radeći to usput ste uništili sve ono što je u ovom gradu, uprkos vladavini SDP-a i vaših koalicionih partnera (NIP-a) kroz SDA, ovom gradu ostalo od urbanizma.

Mi smo svoje greške shvatili, a vi ste naše greške uzeli sebi za lidere, zato ćete svi zajedno veoma brzo završiti na smetljištu političke historije.

P.S. Edinu Forti bi bilo bolje da se kao ministar u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bavi stacioniranjem helikoptera i jedinice Policije Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer to je čin rušenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Bolje je da se na vrijeme bavi tim stvarima u skladu sa svojim nadležnosima, jer u suprotnom morat će ponovo preko Igmana dezertirati iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

#SDASarajevo #FarukKapidžić #trojka #EdinForto #NašaStranka #Trojka #PoslovniProstor #Sarajevo #KantonSarajevo #BiH