Članak

VOVČANSK

Ukrajinci zarobili stotine ruskih vojnika u tvornici, izlaze u grupama i predaju se

Ukrajinska vojska tvrdi da je zarobila desetine ruskih vojnika u Vovčansku, oko kojeg se posljednjih sedmica vode žestoke borbe, čime su zadali veliki udarac ruskoj ofanzivi na sjeveru.

(Patria) - Ukrajinska vojska tvrdi da je zarobila desetine ruskih vojnika u Vovčansku, oko kojeg se posljednjih sedmica vode žestoke borbe, čime su zadali veliki udarac ruskoj ofanzivi na sjeveru, piše Forbes.

U teškim borbama tokom vikenda, ukrajinske trupe opkolile su barem 400 ruskih vojnika u blizini hemijske tvornice u Vovčansku, ali i unutar tvorničkog kompleksa, prenosi Jutarnji list.

Trideset Rusa se predalo nakon što su propali pokušaji spašavanja, tvrdi ukrajinski Centar za odbrambene strategije.

Novi front prema Vovčansku, koji se nalazi južno od rusko-ukrajinske granice, otvorile su 10. maja desetine hiljada ruskih trupa.

Ruski bataljoni brzo su zauzeli lanac slabo branjenih pograničnih sela, a zatim napredovali prema Vovčansku, prvom velikom gradu između Harkiva i granice.

Upravo u Vovčansku su Ukrajinci odlučili pružiti otpor. Elementi nekoliko ukrajinskih brigada, uključujući elitnu 82. zračno-jurišnu brigadu, sjurili su se na sjever, i kroz nekoliko sedmica teških borbi, blokirali rusko napredovanje sjeverno od rijeke Vovče, koja se proteže od istoka prema zapadu kroz centralni Vovčansk.

Bio je to trenutak kada su Rusi shvatili da moraju smisliti novi plan. Ekvivalent od najmanje dvije jedinice sa stotinama pješadijskih vojnika upao je u hemijsku tvornicu PJSC Volchansky na desnoj obali Vovče.

Tvornice i drugi industrijski objekti često su bili poprišta borbi u Ukrajini, jer se u golemim tvorničkim kompleksima trupe mogu skloniti od topništva i bespilotnih letjelica.

Plan Rusa je očito bio zauzeti hemijsku tvornicu i zatim odatle krenuti u operaciju prijelaza rijeke kako bi se probili u južni Vovčansk.

Plan je propao kada su ukrajinske trupe, vjerovatno iz 9. streljačke jedinice, Ruskog dobrovoljačkog korpusa ili 36. brigade marinaca - napale zapadno od hemijske tvornice i napredovale nekoliko blokova prema sjeveru, pri čemu su razdvojili Ruse u tvornice od njihovih kolega na zapadu.

- Rusi su okruženi s nikakvim izgledima za evakuaciju ili pojačanje. Puno je poginulih i ranjenih ruskih vojnika - urlao je jedan ukrajinski operater drona.

Kako prenosi Forbes, ruski komandanti su znali da su u nevolji. Ovog vikenda naredili su svojim trupama, zapadno od hemijske tvornice, da se bore protiv ukrajinskih trupa.

- Ukrajinske odbrambene snage odbile su dva pokušaja proboja do okruženih ruskih snaga, navodi Centar za odbrambene strategije. Tada su se navodno Rusi počeli masovno predavati.

Često dolazi do zarobljavanja vojnika na obje strane, ali rijetko se to događa u masovnim brojkama. Najviše vojnika se zarobi tokom opsada većih gradova ili u hitnim povlačenjima.

Podsjetimo, na početku rata, stotine ukrajinskih vojnika predalo se nakon što su sedmicama bili u tvorničkom kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju.

Gotovo dvije godine kasnije, sredinom februara, ruske trupe zarobile su desetine Ukrajinaca koji su se povlačili iz ruševina Avdiivke u istočnoj Ukrajini.

Činjenica da se toliko Rusa u isto vrijeme predalo u Vovčansku, gradu koji nijedna strana ne kontroliše u potpunosti, trebala bi zabrinuti ruske komandante, piše Forbes.

Dodaju kako je malo ko očekivao da će izgubiti toliko vojnika u neuspješnom pokušaju zauzimanja polazne baze za eventualni pokušaj prelaska uske rijeke u centru grada.

#Rusija #Ukrajina #vojnici #Svijet