Članak

DANI AJVATOVICE

U Bugojnu održana tribina 'Svijet i BiH nakon Ukrajine i Gaze'

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bugojno večeras je održana tribina "Svijet i Bosna i Hercegovina nakon Ukrajine i Gaze".

(Patria) - U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bugojno večeras je održana tribina "Svijet i Bosna i Hercegovina nakon Ukrajine i Gaze".

Uz osvrt na određene posljedice praktične prirode, te analizu onih koje se tiču različitih kolektiva, o ovoj temi je govorio profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić.



- Događaji u Ukrajini u posljednje dvije i pol godine, kao i događaji u Gazi u posljednjih osam i pol mjeseci su zaista historijski.

Događaji u Gazi zapravo poništavaju napredak koji je čovječanstvo napravilo od Drugog svjetskog rata kada je u pitanju upravljanje sukobima među ljudima, ratovi i humanitarno pravo - kazao je Alibašić.

U pojedinačnom smislu, kako je pojasnio, očekivano je da se, zbog odgovornosti prema sebi i vlastitim potomcima uradi nešto što je imenovao rekalkulacijom rute.

- Kad kažem da trebamo uraditi rekalkulaciju rute, ne mislim da se trebamo plašiti ili prepadati. Jednostavno, trebamo biti svjesni da ono što smo jučer uzimali zdravo za gotovo ne mora uopšte biti takvo.



Dakle, neće vam niko osigurati sigurnost, zbog čega sami moramo podizati otpornost na razne neprilike - pojasnio je predavač.

Tribina je realizovana u okviru programskih sadržaja manifestacije "Dani Ajvatovice", a nakon nje je u istom prostoru otvorena izložba "Ajvatovica kroz novinske članke", čiji je autor novinar Azam Mandžić.

#BiH #Bugojno #DaniAjvatovice #tribina