Članak

POJAČANO PRISUSTVO POLICIJE

U Srbiji proglašen crveni nivo prijetnji od terorizma

Ministar policije Ivica Dačić kaže da su policijski izvještaji o Milošu (Salahudinu) Žujoviću ukazivali da bi mogao da bude zloupotrijebljen u cilju izvršenja nasilnog akta na teritoriji Srbije.

(Patria) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da je osoba koja je izvršila teroristički napad u Beogradu M.Ž., konvertit iz Mladenovca.

- Utvrđeno je da je osoba koja je izvršila teroristički napad M.Ž., konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru - naveo je Dačić.

U nastavku akcije, kako je dodao, policija će izvršiti pretrese na više lokacija.

- Sve naše snage su u najvišem stepenu pripravnosti - dodao je Dačić.

Podsjećamo, pripadnik Žandarmerije koji je bio na dužnosti osiguravanja Ambasade Izraela u Beogradu ustrijeljen je samostrjelom u vrat danas oko 11 sati.

Tom prilikom on je uspio da ispali nekoliko hitaca na napadača i usmrti ga. Ranjeni žandarm potom je prevezen u Urgentni centar.

Dačić je također kazao da su policijski izvještaji o Milošu (Salahudinu) Žujoviću ukazivali da bi mogao da bude zloupotrijebljen u cilju izvršenja nasilnog akta na teritoriji Srbije.

- Zato smo u početku rekli da je riječ o terorističkom aktu. Traga se za ljudima sa kojima je bio u kontaktu - rekao je novinarima srbijanski ministar policije.

Dačić je na mobilnom telefonu prikazao fotografiju na kojoj su prikazani Žujović i njegova žena koju je, tvrdi ministar, doveo iz mjesta Plav u Crnoj Gori.

Fotografija je nastala, kako je objasnio, u Upravi za strance 21. marta 2024. godine. Žena na fotografiji je potpuno pokrivena i ne vidi joj se lice.



- Svuda gdje nam je nešto sumnjivo i povezano s terorizmom, mi ćemo istražiti i reagovati - kaže Dačić.

Napominje da je tužilaštvo slučaj proglasilo i zvanično kao teroristički akt, a da je, kao ministar policije, proglasio crveni nivo sigurnosti u borbi protiv terorizma.

- To znači da će građani vidjeti veće prisustvo policije na ulicama i drugim javnim mjestima - dodao je Dačić.

#Beograd #IvicaDačić #napad #Sigurnost #srbija #region