Članak

GLOBALFACT SAMIT U SARAJEVU

Suljagić pozvao TikTok, Metu i Google da spriječe negiranje genocida u Srebrenici

Memorijalni centar (MC) Srebrenica održao je danas prezentaciju na GlobalFact Samitu koji se održava u Sarajevu.

(Patria) - Memorijalni centar (MC) Srebrenica održao je danas prezentaciju na GlobalFact Samitu koji se održava u Sarajevu.

Pred predstavnicima Mete, Googlea, TikToka i brojnih relevantnih predstavnika ključnih društvenih platformi u svijetu, direktor MC Srebrenica Emir Suljagić predstavio je "Srebrenica Genocide Awareness Social Media Pledge", čiji je cilj da društvene mreže preuzmu obaveznu kontrolu sadržaja i zaustavljanja negiranja genocida na društvenim mrežama.

- Prvo što tražimo je stroga moderacija sadržaja. Potrebno je implementirati rigorozne politike moderacije sadržaja kako bi se brzo identificirale i uklonile objave koje negiraju genocid u Srebrenici ili šire govor mržnje protiv bošnjačkih žrtava, u skladu s rezolucijom Generalne skupštine UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.



Zajedno možemo pokrenuti edukativne kampanje na ovim platformama kako bi se korisnici informisali o činjenicama genocida u Srebrenici, ističući važnost historijske tačnosti i posljedice negiranja - poručio je Suljagić.

Cilj je poboljšati mehanizme za prijavu korisnika kako bi se olakšalo i ubrzalo prijavljivanje sadržaja koji negiraju genocid u Srebrenici ili ciljaju bošnjačke žrtve, osiguravajući brz pregled i djelovanje platformi.

Memorijalni centar želi ohrabriti partnerstvo društvenih mreža sa historičarima, stručnjacima za genocid i grupama za zagovaranje žrtava kako bi se kreirale tačne i poštovane smjernice za sadržaj i pružila stručnost u procesu moderacije.

Mreže bi preuzele obavezu objave izvještaja o transparentnosti koji detaljno opisuju mjere poduzete protiv negiranja genocida i govora mržnje, uključujući broj uklonjenih objava, suspendovanih računa i efikasnost implementiranih politika.



- Ovo danas je historijski korak i pokazatelj da je Bosna i Hercegovina kao država spremna da napravi korak više u borbi protiv govora mržnje na savremenim platformama.

Hvala organizaciji "Zašto ne" i svima uključenim jer su nam dali priliku da upozorimo na ovo i predložimo svoj format kako ići dalje - zaključio je Suljagić.

#DruštveneMreže #EmirSuljagić #Facebooku #GoogleRecenzije #MemorijalniCentar #NegiranjeGenocida #TikTok #BiH