Članak

PATRIA INTERVJU

(VIDEO) Savić: Potrebna je reforma pravosuđa i procesuiranje onih koji podrivaju temelje države, pa tek onda sitnih dilera

Vladavina prava u ovoj zemlji je odavno u krizi.

Razgovarao: Rasim Belko @rasimbelko

Advokatica Tatjana Savić u intervjuu za Patriju govori o problemima advokata u Bosni i Hercegovini koji su zaprijetili obustavljanjem rada zbog neisplaćenih naknada, problemima u VSTV-u, vladavini prava, medijskoj i društvenoj cenzuri i pitanju nezavisnosti pravosuđa.



Patria: Advokati u BiH zaprijetili su da će poslove na predmetima po službenoj dužnosti obustaviti od 1. augusta ukoliko im se do tada ne uplate naknade za taj posao koje kasne od decembra 2023. godine. Očekujete li da će država riješiti problem s obzirom da nam prijeti nova pravosudna kriza ako se advokati povuku?

Savić: Ja od države više zaista ništa ne očekujem. Ovdje je problem ne samo u državi, problem je i u Sudu BiH jer se postavlja pitanje ako smo na privremenom finansiranju šta je sa novcem koji je prošle godine bio namijenjen za odbrane po službenoj dužnosti.

Tako da imamo dvostruki problem. Jedan problem je neusvajanje budžeta, a drugi problem je to što je očigledno novac, koji je bio namijenjen za odbrane po službenoj dužnosti, na drugi način potrošen.

Patria: U problemu je rekli bismo i cijela pravosudna zajednica jer evo vidimo problem sa VSTV-om gdje predstavnici kantonalnih i općinskih sudova kao i advokata ne mogu da rade svoj posao tamo. Možemo li govoriti o vladavini prava ako su nam blokirane te pravosudne ključne institucije?

Savić: Vladavina prava u ovoj zemlji je odavno u krizi. S jedne strane zbog vrlo upitnih imenovanja u pravosuđe, a s druge strane zbog nepostojanja osnovnih sredstava za rad koji su evo sad u ovom trenutku posebno bitni za uspostavu ovog novog odjeljenja u Visokom sudskom i tužlačkom savjetu.

Tako da su obustavljena i sva imenovanja pa i sam rad VSTS-a. Tako da mi sve više i više tonemo u krizu koja je postojala i prije svega ovoga.

Patria: U posljednje vrijeme svjedočimo sve većoj cenzuri, ne samo u medijima, nego nekako u cjelokupnom društvu, pod pritiskom vlasii, nekih interesnih grupacija. Kako kao advokatica gledate na taj problem? Je li uzrok u zakonima, institucijama ili faktoru vlasti?

Savić: Uzroci su brojni. U ovoj državi mnogo toga nema. Ne funkcioniše. Problem jesu neadekvatna zakonska rješenja. Ja sam javno istupala i protiv ovog zakona o kriminalizaciji klevete u Republike srpskoj. To je jedna strana. Druga strana je naravno u vlasti i načinu na koji se one odnose prema javnosti. I zbog čega nije sve transparentno. I treća strana je neprofesionalnost novinara koji također ne odgovaraju za krive navode, za priče koje se tendenciozne i nisu bazirane na činjenicama i na istini.

Patria: Na kraju predmeti ratnih zločina, ali i neki drugi predmeti, izazvali su brojne polemike i pitanja o nezavisnosti BH pravosuđa, utjecaju politike i drugih aktera. Koliko je u optužnicama i presudama sudova u BiH nekih medijskih PR agendi tužilaštava i zašto kao društvo ne uspijevamo da pomjerimo pravosuđe iz tog nekog ponora i bezakonja, iako bi ono trebalo da predvodi državu u svemu tome?

Savić: Pa vraćamo se na ono, ako je neko došao na pravosudnu funkciju tako što je neko za njega urgirao, da ne ide nigdje dalje, taj neko će uvijek biti dužan onome ko je za njega urgirao. I onda se tu stvara čitava mreža uticaja.

Tako da u pravosudnim funkcijama zaista imamo mali broj onih koji su tu došli isključivo na osnovu svog znanja i iskustva. U kojoj mjeri postoji uticaj na pravosuđe je zaista i teško izmjeriti.

Ja ne osporavam da zaista ima poštenijih sudija koji svoj posao rade kako treba, isto tako i tužilaca. Ali…

Svjedoci smo da se u toku izbornih procesa dešavaju neke posebne optužnice pa se postavlja pitanje motiva takvog tajminga. Da li će one biti održive ili ne, to je dalje predmet sudskog postupka. Tako da smatram da je zaista jedna korjenita reforma neophodna.

I moje mišljenje je da se pravosuđe sada treba fokusirati na predmete korupcije i visokog kriminala. Na organizovani kriminal u pravom smislu te riječi, na one koji podrivaju temelje ove države. A ne da se uhvate tri dilera koji na sitno trguju drogom, pa se kaže da je to visoki kriminal. Ne, mislim na kriminal koji zaista podriva temelje države.

Nažalost, predmeti ratnih zločina se završavaju prirodnim putem, smrću kako osumnjičenih tako i svjedoka. Javnost mora prihvatiti činjenicu da su ti predmeti na izlaznim vratima. Niti će svi oštećeni imati satisfakciju, niti će svi osumnjičeni, odnosno potencijalni optuženi dočekati da budu izvedeni pred lice pravde.

#advokati #advokatiposlužbenojdužnosti #DruštvenaCenzura #MedijskaCenzura #NezavisnostPravosuđa #Patrija #pravosuđe #RasimBelko #TatjanaSavić #VladavinaPrava #vladavinaprava #VSTV #BiH #izdvojeno