Članak

UVEDENE NOVE SANKCIJE

Ministarstvo finansija SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i ostvarivanju koristi

(Patria) - SAD će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Miloradu Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod RS za vlastitu korist, rekao je glasnogovornik Ministarstva finansija SAD Metju Miler (Matthew Miller) komentirajući nove sankcije te države protiv sedam kompanija i dvije osobe iz RS.

On je poručio da SAD "osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika RS Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini”.

"Milorad Dodik, stavljen na listu Sjedinjenih Američkih Država, iskoristio je svoj službeni položaj za gomilanje osobnog bogatstva kroz tvrtke povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. Igor i Milorad su izvršili svoju kontrolu nad visokim dužnosnicima vlade BiH kako bi manipulirali nacrtom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan konkursnog procesa.

Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o “razdruživanju” RS od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u euroatlantskim institucijama", dodao je Miler.

#MiloradDodik #SAD #sankcije #BiH #politika