Članak

29. GODIŠNJICA

Izložba Memorijalnog centra Srebrenica 'Priče iz Srebrenice' otvorena u Zagrebu

(Patria) - Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu, u zajedničkoj organizaciji sa Memorijalnim centrom Srebrenica otvorilo je putujuću izložbu 'Priče iz Srebrenice'. Izložbu je uz veliki broj zvanica, uključujući ambasadore 30 zemalja u Republici Hrvatskoj otvorila Nj.E. veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj, Elma Kovačević-Bajtal, N.E. veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Charlotte van Baak te
direktor Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emir Suljagić.

''Hvala dr. Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebranica što je podržao naš prijedlog da ova izložba bude danas i ovdje. Također hvala Charlotte Van Bekk ambasadorici Kraljevine Nizozemske što smo danas zajedno. Samo združeni u borbi za istinu i pravdu možemo graditi budućnost i bolji svijet za našu i svu djecu svijeta. To je naša moralna i ljudska obaveza, obaveza svih nas. A ovakvi susreti, izložbe, marševi i
sjećanja iz dana u dan naš su etički imperativ bez priziva. I zato hvala vam što ste sa Srebrenicom i s nama danas ovdje'', istakla je tokom svog govora ambasadorica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, NJ.E. Elma Kovačević-Bajtal.

Mnogi su gradovi, kroz svoje programe, izrazili veliku želju i spremnost da obilježe 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ove godine ćemo putujuću izložbu Memorijalnog centra moći vidjeti u mnogim gradovima naše zemlje, ali i izvan nje. Danas je hrvatska javnost u mogućnosti da posjeti 'Priče iz Srebrenice, zahvaljujući Ambasadi naše zemlje u Hrvatskoj.

''Svaki predmet, svaka priča, svaka biografija predstavljaju neizbrisiv dio kolektivnog sjećanja na žrtve i trajnu opomenu da se ovakvi zločini više nikada ne smiju ponoviti. Naša je dužnost da čuvamo uspomenu na žrtve, ali i da širimo svijest o genocidu u Srebrenici kako bismo kroz edukaciju i dijalog gradili bolju i pravedniju budućnost. Ova izložba putuje svijetom sa ciljem da inspiriše ljude da se bore protiv mržnje, netolerancije i nasilja. Posebno želim istaknuti našu zahvalnost svima koji na ovakav način zajedno s nama doprinose memorijalizaciji i širenju istine o genocidu kroz ovakve zajedničke aktivnosti. Vaša podrška i angažman su od velike važnosti za naš rad i misiju. Zahvaljujem Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu na gostoprimstvu i podršci u organizaciji ove izložbe. Također, želim zahvaliti svima koji su doprinijeli realizaciji ovog važnog projekta'', poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emir Suljagić prilikom otvaranja izložbe.

Priče koje su tretirane izložbom su podijeljene na tri dijela; život, smrt i pronađeni predmet. Na osnovu njih se svjedoči o osobi koja je ubijena u genocidu. Kroz izložene predmete žrtava genocida, njihove kratke biografije i video svjedočenja preživjelih svjedoka genocida Memorijalni centar nastoji približiti javnosti istinu o genocidu u Srebrenici i sjećati se ubijenih žrtava čije priče se moraju čuvati od zaborava.

Izložba ''Priče iz Srebrenice'' će u prostorijama Kulturno-informativnog centra Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu biti dostupna javnosti do 21. juna.

#BiH #Srebrenica #genocid #Memorijalnicentar #EmirSuljagić #Ambasada