Članak

LISTA OGRANIČENJA

SAD traže od Japana i Nizozemske da pojačaju kontrolu nad čipovima koji idu za Kinu

(Patria) - Američki zvaničnik otputovao je u Japan nakon sastanka s nizozemskom vladom u nastojanju da potakne saveznike da dalje suzbijaju sposobnost Kine da proizvodi vrhunske poluvodiče, rekla je osoba upoznata s tim pitanjem u utorak za Reuters.

Alan Estevez, šef američke izvozne politike, ponovo je pokušavao da napravi sporazum između tri zemlje iz 2023. godine o zadržavanju opreme za proizvodnju čipova za Kinu koja bi mogla modernizovati njenu vojsku.

SAD su prvi put uvele stroga ograničenja 2022. godine na isporuke naprednih čipova i opreme za proizvodnju čipova u Kinu za kompanije Nvidia i Lam Research sa sjedištem u Californiji.

Prošlog jula, kako bi se uskladio s politikom SAD-a, Japan, dom proizvođača opreme za čipove Nikon Corp i Tokyo Electron, ograničio je izvoz 23 vrste opreme, odnosno mašine.

Tada je nizozemska vlada počela da reguliše izvoz poluvodiča ASML u Kinu, a SAD su
nametnule ograničenja tvrdeći da imaju jurisdikciju jer ASML sistemi sadrže američke dijelove i komponente. ASML je vodeći svjetski proizvođač opreme za čipove.

Washington sada razgovara sa saveznicima o dodavanju još jedanaest kineskih fabrika za proizvodnju čipova na listu sa ograničenjima, rekao je izbor. Trenutno je na listi pet fabrika, rekao je izvor, uključujući SMIC, najveći kineski proizvođač čipova.

SAD također kažu da žele kontrolisati dodatnu opremu za proizvodnju čipova, rekao je izvor. Američki zvaničnici posjetili su Nizozemsku u aprilu u pokušaju da spriječe ASML da servisira određenu opremu u Kini. Prema američkim pravilima, američkim firmama je zabranjeno servisiranje opreme u naprednim kineskim fabrikama. Ali ugovori o servisiranju ASML-a su još uvijek na snazi, rekao je izvor, objašnjavajući da nizozemska vlada nema način da ih prekine.

Sankcionisani kineski telekomunikacioni gigant Huawei prošle godine je izašao sa telefonom koji pokreće sofisticirani čip. Huawei Mate 60 Pro smatra se simbolom kineskog tehnološkog oživljavanja uprkos naporima Washingtona.

#čipovi #Japan #Kina #Nizozemska #ograničenja #SAD #Svijet