Članak

NAKON SMRTI RAISIJA

Iranski predsjednički kandidati četiri sata raspravljali o ekonomiji uoči izbora 28. juna

(Patria) - Šest kandidata koji se bore da naslijede ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u padu helikoptera, fokusirali su se na revitalizaciju iranske ekonomije pogođene sankcijama u svojoj prvoj debati uoči izbora sljedeće sedmice, javio je AFP.

Pet konzervativaca i jedan reformator suočili su se u četvorosatnoj debati uživo, obećavajući da će se pozabaviti finansijskim izazovima koji pogađaju 85 miliona stanovnika zemlje. Prvobitno planirani za 2025. godinu, izbori su pomjereni nakon Raisijeve smrti 19. maja u padu helikoptera u sjevernom Iranu. Mnogo prije izbora 28. juna, Iran se borio sa rastućim ekonomskim pritiscima, uključujući međunarodne sankcije i rastuću inflaciju.

„Ojačaćemo ekonomiju kako bi vlada mogla isplaćivati ​​plate prema inflaciji i zadržati svoju kupovnu moć“, rekao je konzervativac Mohammad-Bagher Ghalibaf.

Predsjednik iranskog parlamenta je obećao da će raditi na uklanjanju američkih sankcija koje su uvedene nakon što se tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iranska ekonomija porasla je za 5,7 posto u godini do marta 2024., a vlasti ciljaju na daljnji rast od osam posto ove godine, potaknut izvozom ugljovodonika.

Jedini reformistički kandidat Masoud Pezeshkian rekao je da će nastojati izgraditi regionalne i globalne odnose kako bi postigao ovaj rast. Pozvao je na ublažavanje ograničenja interneta u zemlji gdje su Facebook, Instagram, Telegram i X među zabranjenim platformama.

Ultrakonzervativni bivši nuklearni pregovarač Saeed Jalili rekao je da ne treba da popravljati odnose sa Zapadom. Naciljao je Trumpa, rekavši da je njegova politika „maksimalnog pritiska“ protiv Irana „jadno propala“.

Aktuelni potpredsjednik Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi rekao je tokom debate da će nastojati da snizi inflaciju slijedeći „politički stil vođenja sličan onom mučenika Raisija“.

Mostafa Pourmohammadi, jedini sveštenik u kandidaturi, okrivio je međunarodne sankcije za „blokiranje ekonomije“ i „onemogućavanje finansijskih transakcija“.

Konzervativni gradonačelnik Teherana Alireza Zakani rekao je da su američke sankcije
„okrutne“, ali da nisu glavni problem u ekonomiji.

„Trebalo bi naglasiti ekonomsku nezavisnost zemlje, dedolarizirati ekonomiju i osloniti se na sopstvenu nacionalnu valutu“, rekao je.

Ghalibaf, Jalili i Pezeshkian se smatraju favoritima za pobjedu.

#Iran #izbori #predsjednik #Svijet