Članak

ORBAN POTVRDIO

Mađarska podržala Ruttea za čelnika NATO-a

Mađarski pristanak otvara put Rutteu da zamijeni Stoltenberga, kojem mandat ističe 1. oktobra.

(Patria) - Mađarski premijer Viktor Orban, koji se dosad protivio imenovanju nizozemskog kolege Marka Ruttea za generalnog sekretara NATO-a, jučer je napokon odlučio podržati njegovu kandidaturu nakon što je dobio tražene garancije.

Rutte je favorit za zamjenika Norvežanina Jensa Stoltenberga na dužnosti generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza, pošto je dobio podršku većine država članica, uključujući i SAD, prenosi Hina.

No do sada mu se protivio Orban, koji je podržavao rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Mark Rutte je potvrdio da Mađarska, dobije li on tu dužnost, neće morati učestvovati u aktivnostima NATO-a u Ukrajini i imajući to u vidu, Mađarska je spremna podržati ga, objavio je Orban na platformi X.

Uz to je objavio pismo u kojem nizozemski dužnosnik "u potpunosti podržava" dogovor u tom smislu postignut prošle sedmice sa Stoltenbergom, tokom posjete Budimpešti.

Rutte je u tom pismu "primio na znanje" činjenicu da su njegove prošle izjave o kršenju vladavine prava u Mađarskoj "izazvale stanovito nezadovoljstvo" i obećao da će "sve saveznike tretirati s jednakim poštovanjem".

Mađarski pristanak otvara put Rutteu da zamijeni Stoltenberga, kojem mandat ističe 1. oktobra.

#MarkRutte #NATO #Svijet