Članak

PROŠAO NEŠKOVIĆEV PRIJEDLOG

Klub Bošnjaka napustio sjednicu Doma naroda PS BiH zbog Ustavnog suda BiH, Džaferović poručio 'štitimo temelje BiH'

(Patria) - Glasovima Kluba Srba i Kluba Hrvata (izuzev Zlatka Miletića) na dnevni red sjednice Doma naroda je uvršten Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH delegata Želimira Neškovića (SDS). Tim prijedlogom se predviđa da se zamijene sudije izabrane od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava na način da Predstavnički dom Federacije BiH izabere dvojicu sudija, a Narodna skupština Rs jednog sudiju koji će preuzeti funkciju od sadašnjih troje stranaca.

Nakon toga je šef Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović tražio petominutnu pauzu, nakon koje je obavijestio Dom naroda da Klub Bošnjaka napušta sjednicu.

"Ne želimo rizike takve vrste i prepustiti se iščekivanju. Opasno bi bilo da bude takav zakon prihvaćen od jednog doma. Ovo je zakon koji udara u temelje BiH. Mi ne želimo da učestvujemo u tome i štitimo temelje BiH. Naš odgovor je da napuštamo sjednicu Doma naroda", kazao je Džaferović.

Zbog nedostatka kvoruma Kemal Ademović je prekinuo današnju sjednicu.

Kako je tekla rasprava

Delegat Šefik Džaferović (SDA) kazao je da su mjesecima taoci kolege Želimira Neškovića.

"Delegat polaže zakletvu koja u sebi sadrži obavezu poštovanja Ustava BiH, potpunog provođenja Okvirnog sporazuma za mir u BiH. Biti delegat i zastupnik znači biti odgovoran, a to znači da ono što predlažeš i radiš da je u skladu sa Ustavom. Ovaj zakon koji je predložio Nešković duboko odudara od Ustava. Naš Ustav poznaje Ustavni sud koji ima veći stepen autonomije nego drugi jer mu je Ustav dao ovlaštenje da propiše svoja pravila. Ne može ovaj parlament zakonom rješavati ta pitanja a da prije toga ne promijeni Ustav BiH. Naš Ustavni sud sa ovakvom pozicijom je autonoman i propisana mu je struktura. Budući da je zakon predložen po hitnoj proceduru dovodimo se u poziciju da učestvujemo u raspravi o nečemu što je potpuno suprotno Ustavu i što nas vodi do rastakanja BiH", kazao je Džaferović.

Kazao je da ako bi se usvojilo ovo rješenje to znači da bi svaki nivo vlasti mogao donijeti odluku kakvu želi i da Ustavni sud usljed predloženog načina odlučivanja ne bi mogao reagirati na to.

Predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović je prvo kazao da mu ne pada na pamet stavljati ovakav zakon na dnevni red, ali je reagirao Nikola Špirić koji je rekao da je delegat Nešković iskoristio poslovničko pravo da predloži tačku dnevnog reda.

„Niko ovdje nije došao da cijepa BiH. Nismo imali konsenzusa ni na Kolegiju, ali tražim da se Dom izjasni. Poslovnički moramo izaći iz ovoga jer će pravo delegata biti da svaki put o njoj pričamo“, kazao je Špirić.

Kemal Ademović je kazao da se već jednom izjašnjavalo o ovom prijedlogu i da je tokom 2023. godine odbijen prijedlog.

„Ovaj predloženi zakon ne ispunjava ono osnovno što je po Poslovniku. Da se radi o jednostavnom zakonu i da se može usvojiti hitno. Pripremit ću prijedlog zaključka da se ide sa izmjenama Poslovnika da se ovakve stvari ne bi više dešavale. Stavit ću na glasanje prijedlog i naravno da ću biti protiv“, kazao je Ademović.

Džaferović je kazao da će Klub Bošnjaka napustiti sjednicu ali da ne mogu slušati raspravu o rušenju države.

"Ovo što radite je udar u temelj sistema. Ne možete jedan dio ravnoteže izbaciti, a drugi ostaviti. Hajmo onda govoriti i o entitetskom glasanju. Više od pola godine mi smo taoci i po dva sata pričamo. Ja sam mislio da je to politička bitka SDS-a i SNSD-a, ali ovo je nešto dublje", kazao je Džaferović.

Ademović je kazao da je Neškovićev prijedlog "debelo protivan Ustavu BiH".

"Ostavljena je mogućnost o drugačijem načinu izbora, a ne izbacivanju stranih sudija", kazao je Ademović.

Marina Pendeš (HDZ) je kazala da je potporu BiH dala izlaskom na referendum 29. februara 1992. godine, te da ima pravo da se odredi da li će neka tačka biti dio dnevnog reda, ali da je pitanje kako će glasati o samom zakonu.


#Domnaroda #ŠefikDžaferović #Ustavnisud #ŽelimirNešković #BiH #politika