Članak

NAKON GODINA OSPORAVANJA

Kraj privilegija za ratne zločince: Presude Haškog tribunala uskoro u krivičnim evidencijama pravosuđa BiH

Nakon više od deset godina osporavanja, traženja alibija da zločinci presuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni rezidualnim mehanizmom za krivične sudove budu izuzeti iz evidencije, i tome je konačnodošao kraj

Piše: Delvin Kovač

Nakon više od deset godina osporavanja, traženja alibija da zločinci presuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) budu izuzeti iz evidencije, i tome je konačno došao kraj. Za nekoliko sedmica presude Haškog tribunala bit će na raspolaganju bh. institucijama zaduženim za evidenciju krivičnih presuda.

Više od deset godina Ministarstvo pravde, na čelu sa tadašnjim ministrima Barišom Čolakom i Josipom Grubešom, obojicom iz HDZ-a BiH, osporavalo je unos u evidenciju presuda Tribunala. Insistirao je naročito ministar Grubeša na formiranju interresorne radne grupe koju nikada nije ni formirao.

Uzalud su bili apeli udruženja žrtava, Evropske komisije, Ureda visokog predstavnika (OHR) i drugih, no ministar Grubeša imao je važnija posla. Nalazio je vremena da u međuvremenu iskoristi svoja ovlaštenja i zločinca Marka Radića, nakon svega polovine odležane kazne, pusti u Hrvatsku koja mu po automatizmu umanjuje kaznu pa isti nije ni dana proveo u zatvoru.

Radiću je 21-godišnja kazna preinačena u 12,5 godina zatvora: "Županijski sud je tada prihvatio presudu, ali po hrvatskim zakonima. Kazna je smanjena jer kazneno djelo koje se odnosi na udruženi zločinački poduhvat u toj pravnoj situaciji nije predviđeno u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, pa je Radić u Hrvatskoj postao slobodan čovjek jer je ranije dio kazne odlužio u BiH".

Grubešinu tadašnju odluku, koju je donio sam, bez ikakvih konsultacija s članovima kolegija Ministarstva pravde, kritikovao je i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serge Brammertz. On mu je uputio dopis u kojem je iskazao nezadovoljstvo odlukom hrvatskog pravosuđa kojom je Marku Radiću, osuđenom za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine, drastično smanjena kazna.

Da bi napravio balans, ministar Grubeša isto je uradio i s presuđenim ratnim zločincem Radetom Garićem, kojeg je pustio u Srbiju bez znanja i Suda i Tužilaštva, mada je Tužilaštvo vodilo još nekoliko istraga protiv Garića. U Srbiji mu je potvrđena kazna od 17 godina zatvora, koliko je dobio pravosnažno i u BiH.

No, došao je kraj i Grubešinom ismijavanju žrtava.

Novinska agencija Patria u posjedu je Memoranduma koji su 30. januara potpisali Ministarstvo pravde BiH i MMKS, kojim se precizira preuzimanje podataka iz pravosnažnih osuđujućih presuda za državljane Bosne i Hercegovine koje su izrekli međunarodni sudovi u Hagu. Ostaje nam još da vidimo hoće li ovaj dokument biti u potpunosti primijenjen i u praksi.

A šta zapravo donosi Memorandum?

Nakon provedene procedure dostavljanja presuda od Tribunala, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, te ustupanja istih po mjesnoj nadležnosti MUP-ova entiteta i Ministarstva sigurnosti BiH, zavisno o mjestu rođenja i boravka presuđenih ratnih zločinaca, presude bi za oko dva mjeseca mogle biti u krivičnim evidencijama.

S ovim Memorandumom presuđeni ratni zločinci pred MKSJ u Hagu konačno su izjednačeni s pravima svih drugih presuđenika pred domaćim sudovima. Privilegija koju su uživali, pored činjenice da su osuđeni za najteža krivična djela, konačno je ukinuta.

Da se nalazimo u normalnom društvu ovakvo potpisivanje Memoranduma bila bi uobičajena stvar. Međutim, kod nas je ta vijest dočekana s velikom pažnjom i to s razlogom jer su pojedinci uživali privilegiju koju ne bi imali nigdje drugdje u svijetu.

Ovo je još jedna borba koja je trajala predugo ali smo na kraju izvojevali pobjedu. A ono što još predstoji je da visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristi Bonske ovlasti i ispuni obećanje dato udruženjima žrtava i svjedoka genocida i nametne izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi svim presuđenim ratnim zločincima bilo zabranjeno kandidovanje na izborima.

#DelvinKovač #HaškiTribunal #JosipGrubeša #Memorandum #politika #Presude #RatniZločini #izdvojeno #BiH