Članak

PODRŽAVAJU IZRAEL

SAD tvrde da Hamas koristi bolnice u Gazi kao vojna skloništa

(Patria) - Bijela kuća je u utorak saopštila da njeni nezavisni obavještajni podaci podržavaju tvrdnju Izraela da Hamas koristi bolnice u Gazi, uključujući najveću, da sakrije komandna mjesta i taoce.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One da su obavještajci potvrdili da je Hamas, koji vlada Gazom, koristilo tunele ispod Al-Shife i drugih bolnica za prikrivanje vojnih operacija i držanje talaca, javio je Reuters.

Izrael je iznio iste tvrdnje, što Hamas negira.

„Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandni i
kontrolni čvor“ i vjerovatno za skladištenje oružja, rekao je Kirby.

„To je ratni zločin“, dodao je.

Pet sedmica nakon što se Izrael zakleo da će uništiti Hamas kao odmazdu za prekogranični napad, sudbina Al-Shife postala je žarište međunarodne uzbune, uključujući i najbližeg saveznika Izraela, Sjedinjenih Država.

Izraelske snage vodile su žestoke ulične borbe protiv Hamasovih boraca u proteklih deset dana, napredovale su u centar grada Gaze i opkolile Al-Shifu, najveću bolnicu primorske enklave.

Kirby je rekao da su američki obavještajci došli različitim metodama, ali da ne može biti
precizan o dokazima.

Hamas je na Telegramu rekao da je odbacio američke tvrdnje o korištenju bolnica i da oni „daju zeleno svjetlo izraelskoj okupaciji da izvrši dalje brutalne masakre usmjerene na bolnice“.

#Gaza #Hamas #SAD #Svijet