Članak

ZAPISNICI NE LAŽU Konaković pregovarač za Istočnu interkonekciju, Južna 'na dugom štapu'

Sada je jasno u Predsjedništvo BiH bit će upućena samo Nova istočna interkonekcija.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Vijeće ministara BiH nikada još nije zvanično objavilo zaključke sa sjednice na kojoj se razmatralo pitanje interkonekcija, Južne i Istočne, a Patria je došla do neobjavljenih zaključaka koji pokazuju da je stručnjak za gas Almir Bečarević, gostujući u emisiji ‘Istraga sedmice’ televizije Hayat, izrekao istinu.

Južna interkonekcija nije prošla na Vijeću ministara BiH, a iz zapisnika je jasno vidljiva velika razlika u onome što je usvojeno za Istočnu i ono što je usvojeno za Južnu interkonekciju.

Naime, prema zaključku vidljivo je da, kada je riječ o Južnoj interkonekciji Vijeće ministara BiH je isključivo dalo podršku u ovom projektu(!?), te je pozvana Vlada FBiH da hitno predloži Parlamentu FBiH zakonsko rješenje, a u cilju ubrzavanja aktivnosti za realizaciju projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatske.

Kada je riječ o projektu Istočne interkonekcije ovdje je određen i pregovarački tim u kojem će sjediti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar vanjskih poslova BiH, ministar energetike i rudarstva Republike srpske, ministar finansija BiH, ministar finansija Rs te direktor GSA RED d.o.o. Banja Luka.

Također, zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD) da Predsjedništvu BiH dostavi prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda „Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“.

Kako je vidljivo Elmedin Konaković je član delegacije za pregovore, a uzimao je riječ i kod rasprave za Južnu interkonekciju.

Podsjećamo, Bečarević se upravo osvrnuo na izjave Elmedina Konakovića, koji je kazao da istočna interkonekcija nije njegov primarni interes.

Bečarević je kazao da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije saopštilo punu istinu.

“Što se tiče gasovoda nije tako. Preko istine možemo doći do suštine. Zamagljivanje određenih stvari ne vodi ničemu. Te ideje slušam zadnje 2-3 godine. Ne mogu da shvatim ljude kada pričaju o tome. Što nam treba novi ulaz iz Srbije kad možemo od Kladnja pružiti gasovod. Ovdje nešto u objašnjenjima ne štima. Južna interkonekcija na Vijeću ministara BiH nije prošla”, rekao je Bečarević.

Bečarević dodaje da je početak vođenja pregovora i davanje saglasnosti Vijeća ministara uslovljen Zakonom o južnoj interkonekciji.

“U obrazloženju Vijeća ministara dato je da je nacrt usvojen i tamo kaže da u RS-u postoji zakon. Ne kaže koji zakon. Znamo da zakon o novoj istočnoj interkonekciji ne postoji isto tako ni zakon o južnoj interkonekciji. Južna interkonekcija prema stavu HDZ-a neće nikada proći ako u zakon se ne uvede novi operator transportnog sistema”, ističe Bečarević.

Sada je jasno u Predsjedništvo BiH bit će upućena samo Nova istočna interkonekcija.
 

#BiH #VijećeMinistara #ElmedinKonaković #JužnaInterkonekcija #IstočnaInterkonekcija