Članak

Schmid sa Komšićem: Opći izbori se moraju održati 2022.

Generalna sekretarka Helga Maria Schmid smatra da politika podjela nikome neće donijeti napredak već će negativno uticati na ekonomiju i investicije u BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u posjetu generalnu sekretarku OSCE-a Helgu Mariju Schmid.
 
Razgovarali su o unapređenju dijaloga između svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i deblokadi rada državnih institucija. Naglašeno je da je potrebno sprovesti ključne reforme u našoj zemlji, a to se, prije svega, odnosi na izbornu reformu, reformu pravosuđa i obrazovnog sistema, te borbu protiv korupcije i kriminala.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da smo od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije došli u situaciju gdje je ugrožen suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i gdje su blokirane državne institucije. Smatra da se to može negativno odraziti na cijelu regiju, ali i Evropu.
 
Generalna sekretarka Helga Maria Schmid smatra da politika podjela nikome neće donijeti napredak već će negativno uticati na ekonomiju i investicije u BiH, kao i život svih njenih građana.

Tema sastanka bila je i dekriminalizacija izbornog procesa, nužnost održavanja Općih izbora naredne godine, te implementacija svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio se generalnoj sekretarki OSCE-a na saradnji i podršci koju OSCE pruža Bosni i Hercegovini kroz dugogodišnje djelovanje
Misije.

#BiH