Članak

Eraković: Nikšić ogolio spregu dijelova vlasti Crne Gore i paravjerskih militantnih grupa

Eraković je na konferenciji za medije istakao da ono što se desilo u Nikšiću prije dva mora biti veliko upozorenje po Crnu Goru, ali i region.

SARAJEVO, (Patria) - Incident u Nikšiću na Dan državnosti ogolio je spregu djelova države i paramilitantnih crkvenih grupa, kazao je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.

Eraković je na konferenciji za medije istakao da ono što se desilo u Nikšiću prije dva mora biti veliko upozorenje po Crnu Goru, ali i region.

“Događanja u Nikšiću do kraja su ogolila spregu djelova države i paravjerskih militantnih grupa, na koje upozoravamo već dugo, a najglasnije od septembarskih dešavanja na Cetinju. Riječ je o grupama čija ideologija, ciljevi i način funkcionisanja i finansiranje neodoljivo podsjećaju na ratne devedesete, a direktno su povezani sa centrima koji su kreirali i ukrajinsku krizu. O čemu je riječ upozorile su i majke Srebrenice koje su kazale da ih fašističke pjesme podsjećaju na vrijeme kada su te pjesme bile uvod u mučenje i ubijanje civila”, kazao je Eraković, prenosi CdM.

Institucije crnogorske države, ističe Eraković, moraju sačiniti bijelu knjigu ovih ekstremističkih organizacija, ispitati i procesuirati sva nezakonita postupanja unutar tih organizacija, te moraju doći do onih koji ih u zemlji i preko granice finansiraju.

“Ono što sada imamo je da umjesto borbe protiv ekstremizma koji ugrožava ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore, dio vlasti u Crnoj Gori već dugo iz straha ili interesa koketira sa tim grupama”, kazao je Eraković.

Upozorava i domaću i međunarodnu javnost i Crnu Goru da je prijetnja po Crnu Goru i region realna.

“Te grupe su izdašno finansirane i sa jasnim ciljevima za destabilizaciju, sposobne da nestabilnost izazovu i u Crnoj Gori i BiH, i zbog toga što očigledno djeluju u sprezi sa dijelom crnogorske države. Taj dio vlasti i njihova medijska infrastruktura pokušavaju da propagandno stvore lažni narativ o nekakvom ekstremističkom balansu. To ne postoji. Nastoje da kreiraju tigra na papiru, iza kojeg se kriju kroz priču o crnogorskim ekstremističkim grupama i navodnom sukobu dva ekstremizma iza kojih opet navodno oni pokušavaju da balansiraju. Ta priča je lažna i njena svrha je samo da bude alibi dijelu vlasti koji radi u sprezi sa paravjerskim militantnim grupama”, kazao je Eraković.

Sve ekstremističe organizacije, nezavisno od predznaka, kaže Eraković, treba da budu jednako tretiran od države i tu su, ističe, nepokolebljivi.

“Crna Gora sada ima problem samo sa jednim paravjerskim nacionalizmom, i na tu prijetnju moramo odgvoriti adekvatno. Pozivamo međunarodne partnere sa obje strane Atlantika da ozbilno analiziraju problem i uključe se u njegovo rješavanje”, poručuje Eraković.

Incident u Nikšiću je, dodaje Eraković, samo probni balon za buduće događaje.

“Ovo je samo probni balon za neke buduće događe koje nećemo dozvoliti da se dešavaju u gradu i državi”, jasan je Eraković.

Vlada evropski san Crne Gore podredila snu ”srpskog sveta”

Članica Predsjedništva DPS-a Aleksandra Vuković je istakla da se policija u srijedu povukla pod hordom šovinista, koji su izazvali incidente na Trgu slobode

“Umjesto da zaustavi skaradnu povorku koja je klicala Putinovoj Rusiji, policija je pognula glavu pod njima, dopustivši da dođu među građane koji su dostojanstveno i sa ljubavlju slavili 13. jul. Ko je komandovao ovim policajcima? Njihov rukovodilac kaže da policija nije učinila propust. I nije, jer im je on naredio da propuste hajkače. Alal vam vjera profesionalci. Sve smo viđeli. Njihovo djelo nisu mogli sakriti čak ni mediji koji su se dali u izjednačavanje srpskog i takozvanog cnorogorskog nacionalizma ne bi li zavarali javnost kakva se prljava igra odvija iza kulisa đe je sastavljen ugovor koji je podijelio Crnu Goru i uzdrmao ionako krhu vladu, đe je izvršena do sada neviđena prodaja crnogorskog kulurnog i duhovnog nasljeđa i svjesno skretanje Crne Gore sa evropske trase”, kazala je Vuković.

Ne pomaže, kaže, da je sve ovo zbog korupcije.

“Uzalud su podmetanja, njihove namjere svi vidimo. Ako i jeste zbog korupcije, onda je zbog njihove, jer samo korumpirani čovjek može potpisati ugovor koji poništava njegovu državu, istoriju i budućnost”, istakla je Vuković.

Vlada, dodaje, nema podršku DPS-a jer je evropski san Crne Gore podredila snu ”srpskog sveta”.

“Pokazala je da ne haje za državni nego za interes crkve Srbije. Nema podršku ni zbog onoga što se desilo u Nikšiću kada je poslata jasna poruka da je za Crnogorce u svakom trenutku spreman suzavac i da će biti saćerani u neki državni ćošak, da će se nad njima primjenjivati belvederska praksa. Nije smanjila nacionalnu i vjersku netrepjeljivost”, navela je Vuković.

#Region