Članak

INTERVJU ZA PATRIJU

Salihagić: NES u Novom Sarajevu nudi najmlađu listu, cilj je smiriti tenzije i razvijati općinu!

Ko god bio izabran za općinskog načelnika i ko god činio Općinsko vijeće (OV) Novo Sarajevo, imam želju da se nakon 6. oktobra uspostavi zdrava politička klima koja će iznjedriti sve projekte koji su u interesu građana Novog Sarajeva.

Salihagić: Uspostaviti zdravu političku klimu/Foto: Patria

(Patria) - Ko god bio izabran za općinskog načelnika i ko god činio Općinsko vijeće (OV) Novo Sarajevo, imam želju da se nakon 6. oktobra uspostavi zdrava politička klima koja će iznjedriti sve projekte koji su u interesu građana Novog Sarajeva.

Izjavio je to u intervjuu za Novinsku agenciju Patria nosilac liste Narodnog evropskog saveza (NES) BiH za OV Novo Sarajevo Nedim Salihagić.

U fokusu kapitalni projekti

Salihagić, koji je i protekle četiri godine obnašao funkciju vijećnika u OV Novo Sarajevo, kaže da je uspio ostvariti svoje primarne namjere, mada je tu bilo i još nekoliko drugih projekata.

A ukoliko bude reizabran u OV, dodaje, u fokusu su mu kapitalni projekti, koje je započela prethodna administracija: Park-šuma Hum, izgradnja rekreativno-sportske zone "Vinko Šamarlić", kao i dugoočekivana izgradnja spomenika poginulim borcima i šehidima na području općine Novo Sarajevo.

Naglašava da se lista NES-a za OV Novo Sarajevo razlikuje od drugih prije svega po tome što je čini veliki broj ljudi koji se po prvi put aktivno bave politikom.

- Što se tiče zastupljenosti mladih, mislim da je naša lista jedna od najmlađih na ovogodišnjim Lokalnim izborima - istakao je Salihagić.

A kada je u pitanju program, pojašnjava da su se u NES-u fokusirali na sigurnost u općini, razvoj infrastrukture, socijalnu zaštitu, brigu o borcima i njihovim porodicama...

Na pitanje kako bi ocijenio rad aktuelnog načelnika i OV-a, kaže kako je nezahvalno da govori o OV-u, s obzirom da je bio vijećnik. Ali govoreći o radu načelnika Hasana Tanovića, tvrdi da je on mnogo bolji od one slike koja se stvorila u javnom mnijenju.

- Dosta projekata i stvari koje su urađene nije na pravi način prezentovano u javnosti. Prije nekoliko dana izašli su podaci da je Novo Sarajevo druga općina po ostvarenim obećanjima - govori Salihagić.

S druge strane, dodaje, Tanović s onim strankama koje su ga dovele na poziciju načelnika nije uspio postići zajednički dogovor kako bi to sve funkcionisalo.

- Sve je na kraju kulminiralo kad je SDP učestvovao u smjenama predsjedavajućeg iz Naše stranke i dopredsjedavajućeg iz Naroda i pravde, što je pokazatelj nefunkcionalnosti Trojke - navodi Salihagić.

Osvrnuo se i na podršku NES-a kandidatu Stranke za BiH Muameru Bandiću u utrci za načelnika Općine Novo Sarajevo.

Bandić najkompetentniji

- Ta podrška je došla prirodnim putem i gledali smo da pokušamo pomoći da na čelo Općine dođe najkompetentnija osoba u ovome trenutku. Mislimo da Muamer Bandić ima sve predispozicije da našu općinu vodi ka progresu koji je neophodan svim građanima - ističe Salihagić.

Dodaje da u NES-u nisu obraćali pažnju iz koje stranke dolazi Bandić, s obzirom na činjenicu da ga sve četiri stranke koje su ga podržale doživljavaju kao svog kandidata.

Prokomentarisao je i potez NES-a i Stranke za BiH da odbiju učešće u nametnutoj Vladi premijera Nermina Nikšića.

- Odlučili smo se da vodimo državotvornu politiku i da ne pristajemo na neke oktroirane stvari koje su nametnute. Teško je proocijeniti da li će to birači znati cijeniti.

Ali mislim da će građani kad krenu na birališta u podsvijesti imati sva ta dešavanja i da će ipak dati podršku strankama koje su odlučile stati odvažno i snažno na branik ove države - rekao je Salihagić.

U ovome trenutku u Općini Novo Sarajevo, smatra naš sagovornik, najpotrebnija je stabilizacija prilika, rješavanje političke krize koja je poprilično u posljednje tri godine opteretila sve njene stanovnike.

- Mislim da je sa tom političkom stabilnošću koja bi došla onda potrebno ići ka kapitalnim infrastrukturnim projektima koje sam pobrojao.

I ono s čim se također moramo pozabaviti je komunalna higijena i čistoća. U planu je da se JP ONSA počne malo više baviti sa tom problematikom, kako to recimo u Novom Gradu radi JP LOKOM - kaže Salihagić.

Na kraju smo ga upitali i kakva su mu očekivanja od Lokalnih izbora.

- Nakon 6. oktobra, ko god bio načelnik i činio OV, imam želju da se uspostavi zdrava politička klima koja će iznjedriti sve ove projekte koji su u interesu svih nas - zaključio je Salihagić u intervjuu za NAP.

#Nedimsalihagić #nes #OpćinaNovoSarajevo #NovoSarajevo #Kandidat #politika #općinskovijećenovosarajevo #Intervju #aktuelno