Članak

Podoficir OSBiH Rudović u sastavu Noćnih vukova na paradi 9. januara!

Dok se priprema izvještaj već je jasno da su određeni pripadnici OS BiH boravili u Istočnom Sarajevu na paradi koju vlasti Rs-a organiziraju iako je Ustavni sud 9. januar proglasio neustavnim.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Podoficir Oružanih snaga BiH Slobodan Rudović sudjelovao je na paradi  u Istočnom Sarajevu tokom proslave neustavnog dana Rs i to u sastavu Noćnih vukova!

I bez obzira na sankcije od prošle godine pojedini pripadnici OSBiH odlučili su se 9. januara pojaviti u Istočnom Sarajevu.

Jedan od njih i to u sastavu ešalona 'Noćnih vukova' defilirao je podoficir Slobodan Rudović, inače aktivni pripadnik Oružanih snaga BiH, na službi Glavnoj logističkoj bazi u Butilama.

Njegova jedinica Glavna logistička baza  i njeni pripadnici pod komandom brigadira Borisa Perišića su povodom Dana OSBiH  1. decembra 2022. godine  dobili Zlatnu plaketu.
Podsjećamo, Noćni vukovi su motoristička grupa koju čine uglavnom ekstremni nacionalisti. 

Noćni vukovi se nazivaju i moćnom ruskom paravojskom. Smatra se da su bili upleteni u nekoliko tajnih operacija u istočnoj Ukrajini još 2014. godine kada je anektiran Krim.
Oni su inače veoma bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

Njima je ulaz u BiH zabranjen još 2018. godine, a označeni su kao sigurnosna prijetnja.

Ministarstvo odbrane BiH je, u skladu s nadležnostima definiranim Zakonom o odbrani BiH i ove godine pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica, a u vezi sa prisustvom pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na obilježavanju 9. januara, neustavnog dana Republike srpske.

Dok se priprema izvještaj već je jasno da su određeni pripadnici OS BiH boravili u Istočnom Sarajevu na paradi koju vlasti Rs-a organiziraju iako je Ustavni sud 9. januar proglasio neustavnim.
Tužilaštvo BiH ne procesuira organizatore i učesnike te tvrde ustavni sud BiH nas nije zvanično obavijestio o nepoštivanju njihove odluke!? Iako cijeli svijet jasno vidi da godinama vrlo transparentno se takve odluke krše, jer proslava nije u ilegali, već pred tv kamerama i pred više hiljada ljudi, tužiocima Tužilaštva BiH to nije dovoljno za pokretanje postupka.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ove je godine zatražio da se poduzmu mjere u vezi sa prisustvom na proslavi određenih službenika ove institucije, a prošle godine je i izdato naređenje da se pokrene postupak protiv starješina te su utvrđene i sankcije iz ministarske nadležnosti, no proslijeđeni izvještaji prema nadležnim pravosudnim institucijama nisu urodili plodom.

#BiH #MinistarstvoOdbraneBiH #AminaČorboZećo #NoćniVukovi #SlobodanRudović