Članak

OD NIŠTAVNOSTI DO NIŠTA Dodik testira sporazum s trojkom i Schmidta na neustavnom Zakonu o nepokretnostima

No, SNSD i njegov lider Dodik donošenjem pomenutog zakona jasno dokazuju da ih ni država ni njeni interesi ne zanimaju mnogo.

(Patria) - Skoro je stotpostotna sigurnost da Milorad Dodik neće povući neustavni zakon o nepokretnoj imovini Rs, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Jer, to je karta na koju igra već godinama i potpuno je svjestan da bez vlasništva nad imovinom nema mogućnost da podijeli Bosnu i Hercegovinu. 

Za četvrtak, 26. januara zakazan je pokušaj usaglašavanja nakon što je pet delegata u Klubu Bošnjaka poteglo pitanje vitalnog interesa na ovaj zakon. No, od usaglašavanja se također ne može očekivati ništa. Politika u entitetu Rs je na ovom pitanju prilično jednolična. 

Stoga će cijeli slučaj biti upućen na Ustavni sud Rs, ali će zahtjev za ocjenu ustavnosti biti odbačen. I tu dolazimo do prve greške sarajevske politike, koja je pod narativom nove političke paradigme isporučila Vijeće naroda Rs SNSD-u. Jer, pet je nedovoljno, a šesta ruka je zamijenjena za nečije interese. Zato Ustavni sud Rs neće ni razmatrati ovaj zahtjev i prosto će ga odbaciti iz proceduralnih razloga - razmatranje nije zatražilo dvije trećine Kluba Bošnjaka. 

Time će se otvoriti put da neustavni Zakon bude objavljen u Službenom glasniku Rs. Bit će to prvi ispit nove vlasti na državnom nivou. Više puta lideri sarajevske trojke uvjeravali su javnost da testiraju SNSD-ov evropski put i mogućnost dogovora kao neke nove politike. 

No, SNSD i njegov lider Dodik donošenjem pomenutog zakona jasno dokazuju da ih ni država ni njeni interesi ne zanimaju mnogo. Zapravo svojim potezom idu direktno protiv države otimajući im imovinu. 

Tu se postavlja pitanje je li Dodik kod potpisivanja sporazuma s trojkom i HDZ-om držao fige iza leđa. Svima koji hoće vidjeti jasno je da jeste i ovo je možda samo uvertira sarajevskoj trojci šta ih očekuje. Zanimljivo je da će dan ranije ili možda isti dan kada se bude usaglašavao neustavni zakon biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj se očekuje potvrđivanje novog saziva Vijeća ministara BiH. 

Ostaje otvoreno pitanje za sarajevske stranke koje aspiriraju na učešće u državnoj vlasti smiju li podržati Vijeće ministara prije nego priča o Zakonu o nepokretnosti bude okončana? Jer, historija dejtonske BiH uči nas da se teško izlazi iz Vijeća ministara BiH, još teže ih se izbacuje. 

No, osim trojke koja pred sobom ima izazovan politički rebus, na potezu bi morao biti i Christian Schmidt. Jer, ovlašteni podnosioci zahtjeva za ustavnost Zakona o nepokretnostima Rs moraju čekati da on bude objavljen u Službenom glasniku. Najava da će to biti urađeno ima, no visoki predsavnik ima kartu kojom bi ovo pitanje riješio mnogo brže i efikasnije. Davno je najavio da će uraditi nešto u Rs po pitanju državne imovine. Nije uradio ništa. Nije da Schmidt ima previše kredibiliteta kojeg može trošiti lažnim obećanjima. 

Njegove odluke su na snazi odmah, one bi u slučaju donošenja jasno pokazale i da je međunarodna zajednica i dalje garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i suverentiteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH. 

Jer, dok ovlašteni predlagači poput članova Predsjedništva BiH dočekaju priliku za ocjenu ustavnosti sve može biti mnogo teže i gore. A i procedura pred Ustavnim sudom BiH će sigurno potrajati. 

Nesumnjivo je da je Dodik postavio zanimljivu mišolovku i pred partnere i pred OHR. Ko će se upecati i hoće li od ništavnosti biti ništa ili će Schmidt konačno reagovati vidjet ćemo. Nije historijska, ali sedmica pred nama mogla bi odrediti mnoge tokove u narednim godinama! 

(R. Belko)

#BiH