Članak

ODLAZAK U KIJEV

EU i dalje posvećena Ukrajini, Borrell najavio novu pomoć

(Patria) - Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost je predvodio delegaciju visokih diplomata u nenajavljenoj posjeti Kijevu i odbacio zabrinutost zbog političkih tenzija u bloku zbog njegove dugoročne podrške borbi Ukrajine protiv Rusije, javio je AP.

Iako je uglavnom simboličan, neformalni sastanak diplomata EU i Ukrajine pokazao je „jasnu posvećenost“ EU Ukrajini u njenom ratu, rekao je Josep Borrell.

„EU ostaje jedinstvena u podršci Ukrajini... Ne vidim da bi bilo koja država članica odustala od svog angažmana“, rekao je Borrell na konferenciji za novinare u glavnom gradu Ukrajine.

Skup je bio prvi put da su se ministri vanjskih poslova EU sastali izvan bloka i u ratnoj zoni, prema Borrellovim riječima.

Razgovori su vođeni nakon pobjede bivšeg premijera Roberta Fica na izborima u Slovačkoj, čija je proruska agenda povećala znake pitanja o kontinuiranoj podršci EU Kijevu. Ova mala istočnoevropska zemlja mogla bi da unese još napetosti u razgovore EU o Ukrajini, kao što se desilo sa ponekad hladnim stavom Mađarske prema Kijevu.

Budimpešta je održavala bliske odnose sa Moskvom i zalagala se protiv isporuke oružja Ukrajini ili pružanja ekonomske pomoći. Slovačka upravlja ključnom željezničkom linijom koja se koristi za transport zapadne vojne opreme u Ukrajinu.

Borrell je na konferenciji za novinare insistirao na tome da je EU posvećena „održivom
angažmanu“ s Ukrajinom. „Naša odlučnost... je čvrsta i nastavit će se,“, rekao je.

On je naglasio listu tekućih obaveza koje je EU preuzela i kojoj se nada, uključujući predloženu vojnu pomoć od pet milijardi eura sljedeće godine, za obuku oko 40.000 ukrajinskih vojnika i moguće zajedničke poduhvate industrije oružja između kompanija iz EU i Ukrajine.

Drugi znakovi opredijeljenosti EU uključuju pomoć u cyber odbrani, program deminiranja koji će omogućiti poslijeratni oporavak Ukrajine i reformu ukrajinskog provođenja zakona za suzbijanje korupcije, rekao je Borrell.

Ali „najjača sigurnosna obaveza“ EU za Ukrajinu je da joj odobri članstvo u bloku, rekao je.

#EU #JosepBorrell #pomoć #Rusija #Svijet #Ukrajina