Članak

Protesti pred OHR-om jedina nada, Schmidt neće stati dok ne zadovolji Zagreb!

Nemamo pravo na stajanje, jer ne miruju ni aspiracije susjeda za podjelom Bosne. Nećemo valjda pustiti da Bosna šapatom padne!

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Moje jedino pitanje je zašto još uvijek nema protesta u Sarajevu, a povodom situacije licemjernog nametanja Izbornog zakona i Ustava FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornoj noći, pitanje je jednog zabrinutog studenta upućenog na više adresa različitih nevladinih organizacija, akademske zajednice, ali i političkih partija, svih onih koji zagovaraju demokratiju u punom smislu njenog značenja.

I zaista pitanje je zbog čega spava bh. javnost? Makar ona koja je svojim djelovanjem i ranijim okupljanjima spriječila Schmidta u nametanju odredbi zakona koje ovu zemlju vode miljama daleko od Evropske unije, koja također nije podržala Schmidtovo ponašanje. 

Zašto se šuti dok nam se država urušava i dok se izvodi državni udar na našu demokratiju, te u konačnici dok ostajemo bez države. Ako umjetnicima, aktivistima, intelektualcima oratorska moć iz OHR-a prija, dužni su saslušati i onu drugu stranu koja stvari vidi drugačije. 

Rijetki su koji nisu očekivali njihovu nezavisnost i poziv na proteste. Jer, otpor je dužnost, zbog budućnosti naše djece i nas običnih građana. Dokazano je da se protesta najviše boje, a akademska zajednica i političari koji su još uvijek u fazi omamljenosti brojanjem glasova, očito ne vide da Schmidt dovršava agresiju HDZ-a, onu presuđenu iz Haga.

Evidentno je da ni apelacija Željka Komšića bez protesta neće uroditi plodom, jer postoje već ptice zloslutnice koje nagovještavaju da će ustavni sud odbaciti apelaciju. U isto vrijeme Čović i Plenković iz Zagreba poručuju - ovo je prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi!

Kako će ona dalje teći? Onako kako želi zvanični Zagreb i HDZ BiH!?

Jednostavno ostaje 'status quo', a imajući u vidu aspiracije susjeda i komšija to znači da je disolucija samo stavljena na čekanje. Progres nije osiguran, naprotiv! Upozorit će na to i akademik Esad Duraković – 'vidim da je poenta Schmidtove intervencije u tome da maksimalno podeblja, učvrsti etnički  ustroj BiH te da nas je time dramatično udaljio od onoga što nam je bio glavni cilj – građanska BiH. Schmidt je ovom intervencijom samo učvrstio etničku konstrukciju BIH, a to znači i konfliktnu, jer na toj osnovi je izbila agresija i na toj osnovi i danas se vode etnički antagonizmi, što osujećuje napredak društva i države’.

Cijeneći svo znanje akademika i iskustvo imam pravo na brigu! Ali zašto je drugi ne pokazuju?

Jer, ovo što gledamo je prvo poluvrijeme - naivno je očekivati da će Schmidt u drugom poluvremenu iznevjeriti HDZ čiji je laureat, s kojim je dugo u čvrstim i raznovrsnim vezama.

Sve to spriječiti mogu samo građani iskazivanjem svoje volje, a kao dokaz tome nudim ono što se dešava u RS, gdje je na desetine hiljada građana došlo do cilja mirnim i dostojanstvenim negodovanjem na ulici!

To su hiljade građana učinile i nedavno pred zgradom OHR-a. Nemamo pravo na stajanje, jer ne miruju ni aspiracije susjeda za podjelom Bosne. Nećemo valjda pustiti da Bosna šaptom padne?!

#BiH