Članak

VSTV danas bez odluke o konkursu za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Na sljedećem konkursu sigurno bi se mogao očekivati veći broj kandidata za ovu poziciju. 

(Patria) - Na dvodnevnoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH bit će donesena odluka i o sudbini konkursa za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Kako je najavljeno predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija će sutra davati izjave o imenovanju glavnog tužioca, ali i dešavanjima sa tužiteljicom Dianom Kajmaković koja je početkom ove sedmice stavljena na američku crnu listu i nalazi se pod sankcijama OFAC-a.

"Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala.

Kajmakovićeva je uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.  Pored toga, Kajmakovićeva je uvrštena na listu u skladu za Izvršnom odredbom 14033 i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u korupciji na Zapadnom Balkanu", navodi se u odluci OFAC-a. 

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a je naveo da nemaju zakonski osnov za privremeno udaljenje Kajmaković jer nemaju informacije o pokretanju krivične istrage. Od maja mjeseca Tužilaštvo BiH provjerava navode o umiješanosti Kajmaković u nelegalne radnje, a nakon što se njeno ime pojavilo u komunikaciji dva kriminalna lica u aplikaciji Sky. V.d glavnog tužioca Milanko Kajganić kazao je da će tužilački tim koji radi provjere dobiti i dokumentaciju na osnovu koje je Kajmaković stavljena pod sankcije te donijeti odluku. 

I Kajganić i Kajmaković su bili kandidati za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH kao i tužilac Miroslav Janjić. Podvijeće VSTV-a je u ponedjeljak predložilo da se ponovi konkursna procedura, a poslijepodne je objavljena lista sankcija za tužiteljicu Kajmaković. 

Na sljedećem konkursu sigurno bi se mogao očekivati veći broj kandidata za ovu poziciju. 

VSTV je danas razmatrao i Izvještaj privremene istražne komisije za stanje u pravosuđu, sa napomenom da će u radu voditi računa o preporukama koje su navedene.

Usvojen je i polugodišnji izvještaj o podacima o predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala, a kako je rečeno nema izmjena u odnosu na prethodni period. 

Međunarodna zajednica je uputila oštre kritike bh. pravosuđu upravo zbog nedovoljnog broja predmeta korupcije, a posebno visoke korupcije i procesuiranja "velikih riba". Također su im poručili da "počiste ispred svojih vrata" te da njihova finansijska podrška nije bezgranična, a posebno kada izostaju rezultati. 

#BiH