Članak

Vučić najavio da će Srbi napustiti institucije Kosova da bi branili svoju državu

Sporno uvođenje registarskih tablica i promjena dokumenata.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas se statao sa predstavnicima Srba na Kosovu. Poruke nakon toga nisu bile nimalo umirujuće.

"Izbjegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod od pogroma, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vućić. Nemamo kud, satjerani smo u ćošak, dodao je predsednik pa najavio korake koji će biti preduzeti u narednih 10 dana.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Кancelarije za КiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsjednici Srpske liste Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa sjevera Kosova, predstavnici institucija...

Direktor Кancelarije za Kosovo Petar Petković najavljujući današnje obraćanje predsjednika, rekao je da će to biti "jedno njegovih od najznačajnijih obraćanja", u kojem će govoriti o ponašanju Albina Кurtija u Briselu kao i o aktuelnoj situaciji, dijalogu, prijedlozima.

Albancima je jedino stalo da se unište životi Srba sa Kosova. Jedini cilj je ukidanje bilo čega što ima veze sa Srbima i protjerivanje Srba sa Kosova , kazao je Vučić. 

On je dodao da su sve ideje Srbije odbačene.

 -Kad smo došli smo u Brisel, Kurti je rekao da hoće samo RSК table, a mi kažemo dobro, u redu, ne mora КM table, dajte im statusno neutralne КS tablice Unmika, ali ne, te ideje ne prolaze.

Vlasti u Prištini od 1. septembra primjeniće mjere, koje su odložile na zahtjev SAD sa 1. avgusta, a koje se tiču preregistracije vozila na kosovske tablice i srpskih ličnih dokumenata za ulazak na Кosovo. U međuvremenu SAD su pojačale prisustvo svojih mirovnih jedinica na Kosovu.

Vučić je danas najavio da će srpski predstavnici ukoliko ne dođe do dogovora napustiti sve institucije vlasti na Kosovu čime će se prema njegovim riječima urušiti Briselski sporazum.

- Pošto niko ne želi da formira Zajednicu srpskih opština Srbi će poduzeti mjera da zaštite sebe i svoj narod i svoju državu Srbiju od koje će imati punu podršku, rekao je Vučić negirajući da je to bilo kakva prijetnja.

 

#Region