Članak

DODIK TRLJA RUKE I u Sloveniji se probudili ruski igrači, Golob se ne snalazi najbolje!

Bukvalno se na ovoj tački lomi slovenska vanjska politika!

(Patria) - U Sloveniji burno, proruski igrači, koji se mogu nazvati dosadašnjim spavačima ruske politike u probleme stavljaju novog premijera Roberta Goloba, koji očito nije svjestan svih mogućih posljedica po EU, ali i region.

Naime, 18 istaknutih akademika i političara, koje predvode bivši predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk pozvali su slovenačku vladu da "razumno oblikuje svoj stav o ratu u Ukrajini ". I da provede opredjeljenje iz koalicionog sporazuma da će se vlast u oblasti vanjske i odbrambene politike zasnivati na "ustavnom principu mirovne politike i kulture mira i nenasilja".

Uprošteno, Kučan, Turk i ekipa od Goloba ali i Tanje Fajon, ministrice vanjskih poslova Slovenije traže da Slovenija redefinira politiku oko Ukrajine i Rusije.

U tom pismu pozivaju, da se Ukrajini ne pomaže vojno i da treba Putinu dati dio Ukrajine. Sve to pod plaštom želje za mirom.

U tom kontekstu spominju i to, da se na taj način Putina dovede za pregovarački stol,  što u konačnici može predstavljati kupovinu vremena za Putina.

U spornom pismu pišu o tome da treba NATO-u onemogućiti širenje, gdje dolazimo do konsekvenci za Bosnu i Hercegovinu.

Jučer je odmah 50 intelektualaca (svih političkih opredjeljenja) promptno reagiralo i napisali su novo pismo Golobu i Fajon, da treba Ukrajini obezbijediti vojnu pomoć i na taj način braniti EU.

Slovenački premijer Golob odlučio je da oba pisma proslijedi parlamentarnom odboru za vanjsku politiku i traži da se odbor izjasni prije njegovog puta u Brisel.

Dakle, Kučan i Turk igraju igru, koja za posljedicu može imati ohrabrenje svih ruskih jataka, naročito u regionu, ponajviše kod Milorada Dodika!

Bukvalno se na ovoj tački lomi slovenska vanjska politika!

Kojim putem će krenuti Slovenci proruskim ili prozapadnim civiliziranim tokovim.

(A.Č.Z.)

 

#BiH