Članak

Dodik i Vučić se opet kriju iza priča o Hitleru i stradanju Srba

I uvijek kada treba 'poravnati' blisku prošlost i postupiti po civilizacijskim normama Dodik, baš kao i Vučić posežu za pričama o stradanju Srba

Piše: A. Čorbo-Zećo


Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a danas je ponovo po ko zna koji put izgovorio neistine kada je riječ o odnosu drugih zemalja spram Srba. Po uzoru na mentora Aleksandra Vučića namjerno uvijek povlači i poredi neuporedive stvari.

„I Hitler je govorio da jedino Srbi mogu da imaju državotvorni kapacitet i treba da se spriječi da stvore jaku državu na Balkanu. Kada vidimo da smo do sada imali tri visoka predstavnika iz germanskog svijeta, a četvrtog pokušavaju da nametnu, onda se vidi koliki je tu njihov interes. Suština je da BiH ostane pod utjecajem germanskog faktora - rekao je Dodik pojašnjavajući zašto se ne smije dopustiti da se Christian Schmidt prihvati kao visoki predstavnik.

Nadalje, Dodik je kazao da je u Bosni i Hercegovini u toku vladavine Austro-Ugarske monarhije živjelo 70 posto Srba!?. 

I uvijek kada treba 'poravnati' blisku prošlost i postupiti po civilizacijskim normama Dodik, baš kao i Vučić posežu za pričama o stradanju Srba. Jedino ne vide da se ne može povući takva paralela, jer zločine iz Drugog svjetskog rata niko ne spori, niti se veličaju ratni zločinci, a Dodiku smeta Inzkov zakon kojim se brani negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca.

Istina je da je Jasenovac - najveći logor smrti na Balkanu iz doba Drugog svjetskog rata - i dalje jedna od najspornijih tema u odnosima Srbije i Hrvatske, iako je od 22. aprila 1945., kada je oslobođen, prošlo 76 godina.

Ali istina je i genocid u Srebrenici, koji iako sudski dokazan, predmetom je odbacivanja od strane Srbije i političkih predstavnika Republike Srpske!?

I tako nam svako malo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poruči da Srbija vodi politiku budućnosti, ali da neće zaboraviti velika stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu i u ratu devedesetih godina prošlog vijeka.

Ako je to tako, i ako su okrenuti evropskim civilizacijskim vrijednosti zašto onda u punom kapacitetu ne private odredbe Zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, jer se ovaj zakon jednako odnosi na sve strane. 

Ko uopšte tjera Srbe da zaborave svoje žrtve? Niko osim njih samih, jer se vole predstaviti žrtvama, a slave poraze, dok godinama prave nemir na Balkanu. Ako neko misli da su se odmakli od ideje ‘srpskog sveta’, neka pažljivo pogledaju nastupe Dodika i Vučića. 

S druge strane rado bi oni da se svi drugi stide svojih žrtava, kolona izbjeglih ljudi, nedužno ubijenih, silovanih, zapaljenih, zatrpanih u masovne grobnice samo zato što nisu bili Srbi. 

„Hoću da razgovaramo sa njima o miru, hoću da čuvamo mir, ali neću da gazim po ubijenim Srbima, neću da gazim po Krajišnicima koji su krivi i stradali samo zato što su Srbi“, izjavio svojevremeno Vučić.

Zato mu ne smeta da gazi po svim drugim žrtvama, jer od sebe pravi heroja, dok Dodika gura u kraj političke karijere, koja nezaustavljivo ide ka dnu, u blato mračnih nacionalističkih planova o ‘velikoj Srbiji’, čija ideja nikada nije nestala, ali je svaki put u povojima uništena.

Iza ostanu žrtve, hiljade nevino ubijenih, a sada bi i da ih svi zaboravimo, poderemo presude iz Haga i pričamo o Hitleru! 
 

#BiH