Članak

Vijeće roditelja JU 'Djeca Sarajeva': Izborom privremenog Upravnog odbora prekršen Pravilnik i Zakon

Vijeće roditelja protivi se jednostranom izvor v. d. Upravnog odbora.

SARAJEVO, (Patria) - S obzirom na zadnja dešavanja vezana za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora JU “Djeca Sarajeva”, te vezano za donesene odluke i prijedloge na sjednici Upravnog odbora. imamo potrebu da Vam se obratimo kao Vijeće roditelja JU “Djeca Sarajeva”.

“U okviru Vijeća roditelja smo u posljednje dvije godine formirali odličan tim ljudi koji je spreman da pomogne Javnoj ustanovi na sve moguće načine. od ličnih donacija do lobiranja i pisanja prijedloga. ideja i sugestija koje su definitivno učinile da Javna ustanova napravi zaokret u svarn poslovanju. Žalbe roditelja. prijedloge i ideje redovno artikulišemo i komuniciramo, kako bi se uspostavila odlična veza izmedu roditelja i Javne ustanove, Iz tog razloga. jako nam je bitno da se ispoštuje zakonska procedura u kojoj Vijeće roditelja daje saglasnost za izbor dva člana Vijeća roditelja. kako bi isti bili vezani za Vijeće roditelja, a što narn daje mogućnost da prijedloge i ideje roditelja provodimo u djelo. Mislimo da smo od Vijeća roditelja stvorili organ koji kroz svoje postojanje menadžmentu Javne ustanove pruža pomoć kako bi se ispravile sve devijacije koje su postojale godinama”, kaže se u reakciji Vijeća roditelja.

Naglašavaju da su “kao Vijeće roditelja imali odličnu saradnju sa Ministarstvom za  obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Vladom Kantona Sarajevo, ali da je nedavno imenovanje v.d. predsjednika i članova Upravnog odbora ukazalo na sumnju postojanła nepravilnosti i nezakonitosti u tom postupku”. 

“Izbor i imenovanje v.d članova Upravnog odbora izvršeno je bez konsultacija Vijeća roditelja. Jednostranim izborom članova Upravnog odbora prekršen je član 7. Pravilnika o izboru i imenovanju upravnih i nadzornih odbora  predškolskih ustanova Kantona Sarajevo, koji jasno kaže da se prijave kandidata predstavnika roditelja prosljeđuju Vijeću roditelja. Sto znači da kod izbora v.d. članova Upravnog odbora, dva člana Upravnog odbora (iz reda roditelja) predlaže Vijeće roditelja, a Vlada Kantona Sarajevo iste imenuje i po potrebi razrješava”, dodaju ogorčeni roditelji. Kako navode, “vjeruju da u trenutno imenovanom Upravnom odboru sjede kompetentne osobe.koje posjeduju kvalifikacije da budu članovi Upravnog odbora” i da njihove primjedbe na izbor članova Upravnog odbora nisu personalne prirode.  

“Problem je u tome što, osim Meše Selimovića. v.d. člana Upravnog odbora iz reda roditelja. članovi Upravnog odbora nisu osobe kojima su odgajatelji i roditelji dali povjerenje da ih predstavljaju u Upravnom odboru. niti je ispoštovan predvideni nacionalni balans. Nepoštivanjem Pravilnika prilikom imenovanja v.d. članova Upravnog odbora, jedan od v.d. članova Upravnog odbora iz reda roditelja je izabran mimo volje Vijeća roditelja, kao prijedlog Ministarstva. a ne Vijeća roditelja, struktura i odabir članova Upravnog odbora Služe da odrżavaju balans između Uprave i roditelja kao korisnika. O tome da je navedeni balans narušen govori i činjenica da je naš član Upravnog odbora na zadnjoj sjednici Upravnog odbora koja je održana 16. juna preglasan u okviru tačke dnevnog reda koja se direktno tiče roditelja i oslobadanja roditelja od plaćanja naknade za mjesec maj 2020. godine”, poručuju roditelji. 

Na zadnjoj sjednici je, kako kažu, većina u Upravnom Odboru izglasala zaključak koji ne ide u korist roditelja kao onaj koji su inicijalno roditelji predložili, isti oni koji su u vrijeme pandemije pokazali svoju punu solidarnost prema Javnoj ustanovi i situaciji u kojoj se ona zadesila. 

“Naime, podsjećamo da su roditelji pozvani da ukoliko imaju mogućnosti i dalje ne dovode djecu u vrtić mi, kao Vijeće roditelja smo podržali i proslijedili taj apel, Zbog toga je predloženo da roditelji koji su u drugoj polovini mjeseca maja koristili usluge Javne ustanove plate 50 posto naknade a da roditelji koji su baš zbog naprijed navedenog apela ostavili djecu kod kuće i cijeli mjesec maj nisu koristili usluge vrtića budu oslobodeni plaćanja za taj mjesec”,

Iz svih navedenih razloga, Vijeće roditelja moli da se poništi “Rješenje o imenovanju v.d. predsjednika i članova Upravnog odbora JU ‘Djeca Sarajeva’, te da izvrše nova imenovanja v.d. članova Upravnog Odbora u skladu sa Zakonom i Pravilnikom koji su na snazi. Također. s obzirom da je Upravni odbor poslao dva prijedloga za rješavanje plaćanja naknade za maj 2020. godine. molimo Vas da za rješavanje ovog pitanja usvojite prijedlog našeg člana Upravnog odbora, da se svi roditelji bez izuzetaka oslobode naknade u vrijednosti od 50 posto mjesečne naknade, a da se roditelji koji nisu dovodili djecu u vrtić cijeli maj (koji su se solidarisali i pronašli način da djeca ne dođu u vrtić — jer su se morale poštovať preporučene epidemiološke mjere)  oslobode 100 posto iznosa mjesečne naknade za usluge ove Javne ustanove”.

#BiH