Članak

Memić u Državnom tužilaštvu 9. juna: Šta se radi na slučaju ubistva mog sina?

Memić će tražiti da se Tužilaštvo izjasni o slučaju, kao i da li su pri kraju istrage.

SARAJEVO, (Patria) – Državno tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić još uvijek nije izašlo u javnost sa rezultatima istrage koju već mjesecima vode za organizirani kriminal u slučaju ubistva mladića Dženana Memića. Svaki dan čekanja samo produžava agoniju porodice Memić.

Otac mladića Muriz Memić u utorak 9. juna sa svojim advokatom Ifetom Feragetom održat će sastanak sa postupajućim tužiocem u slučaju Ćazimom Hasanspahićem, potvrđeno je za Patriju.

Memić će tražiti da se Tužilaštvo izjasni o slučaju, kao i da li su pri kraju istrage.

„Nakon dvije oslobađajuće presude Seferovićima ja ne znam šta se čeka ovoliko. Od podnošenja krivične prijave prošlo je 11 mjeseci do otvaranja istrage. Želim da znam šta se dešava, da li neko kupuje vrijeme i igra se sa strpljenjem naše porodice. Ja više od četiri godine čekam da mi kažu ko je ubio moje dijete. Preživjeli smo i lažnu optužnicu i krađu vremena, imam podršku građana, ali izgleda da nema podrške sistema koji bi trebao biti na strani pravde i istine“, kazao je Memić za Patriju.

Istraga za organizirani kriminal otvorena je u avgustu 2019. godine. U nekoliko navrata glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastajala se sa porodicom i advokatom Feragetom, ali bez iznošenja detalja. I u oktobru i u novembru 2019. saopćeno je da će istraga biti proširena.

Krivičnom prijavom porodice Memić obuhvaćeno je više od 40 osoba na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić (sada sudijom Suda BiH), kao i svi tužioci koji su radili na predmetu Memić Tužilaštva KS. Neki od njih napustili su Tužilaštvo te prešli u advokate ili za državne tužioce. Posebno bi trebalo ispitati ulogu tužioca Seada Kreštalice protiv kojeg je također podnesena krivična prijava zbog utjecaja na svjedoke u predmetu Memić. U međuvremenu glavna tužiteljica Sabina Sarajlija imenovala je Kreštalicu za šef Odjela za privredni kriminal i korupciju što je izazvalo ogorčenje porodice Memić. Pozvali su i tužiteljicu Sarajlija da odustane od lažne optužnice za saobraćajnu nesreću i da ne bude saučesnik u procesu koji je započela Dalida Burzić. 

Do sada je u Tužilaštvu BiH ispitan veći broj osoba, glavna svjedokinja u slučaju Memić Alisa Mutap koja je bila u noći 8. februara 2016. godine s Memićem u Velikoj aleji, brojni policajci, te druge osobe koje su imale saznanja o događajima kada je mladić zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine.

Nakon što je u januaru 2020. godine po drugi put izrečena oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću kojima se sudilo za sobraćajnu nesreću, Tužilaštvo KS uputilo je žalbu Vrhovnom sudu FBiH koji još uvijek nije donio odluku u tom predmetu.

Istog dana 9. juna Memića i Ferageta primit će v.d. predsjednice Vrhovnog suda FBiH Ismeta Mujanović.  

Bez obzira na žalbeni postupak koji je u toku, to ne spriječava Državno tužilaštvo da vrši svoju istragu i donese konačnu tužilačku odluku.

Više od četiri godine od smrti Dženana Memića bezbroj je sumnji i neodgovorenih pitanja, a porodica Memić samo traži istinu. 

#BiH #DženanMemić #Ubistvo #TužilaštvoBiH