Članak

Darko Ćulum novi direktor SIPA-e

Kako Patria nezvanično saznaje, već na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH moglo bi se naći imenovanje Ćuluma za direktora SIPA-e.

SARAJEVO, (Patria) – Nakon što je bila zaustavljena procedura izbora direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, imenovanjem novog Vijeća ministara BiH proces je nastavljen. 

Perica Stanić, prvorangirani na listi kandidata nakon isteka mandata na čelu SIPA-e preuzeo je savjetničku poziciju u MUP RS, a sljedeći na listi je Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije Republike Srpske.

Kako Patria nezvanično saznaje, već na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH moglo bi se naći imenovanje Ćuluma za direktora SIPA-e na prijedlog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. 

Darko Ćulum je od 1988. godine u policijskim strukturama, a radio je na poslovima policajca i inspektora po svim linijama rada, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji. 
Rođen je 11.01.1969. godine u Ljubačevu, opština Banja Luka. Završio je Srednju policijsku školu 1988. godine u Sarajevu, VŠS Filozofski fakultet 1998. godine u Banja Luci i Fakultet bezbjednosti 2009. godine u Banja Luci. U svom dosadašnjem radnom iskustvu obavljao je poslove i zadatke: policajca i inspektora po svim linijama rada; od aprila 1999. godine je rukovodilac Grupe za suzbijanje teških krađa. 

Od oktobra 2003. godine načelnik je Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminaliteta; od marta 2006. godine načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Banja Luka; od januara 2010. godine načelnik CJB Banja Luka; od februara 2012. godine načelnik Uprave policije, a od februara 2015. godine obavljao je poslove zamjenika direktora policije. Na funkciju direktora policije imenovan je 01. septembra 2016. godine.

#BiH #SIPA #DarkoĆulum