Članak

Izetbegović i Čović bez dogovora o ključnim pitanjima, šta će SBB i DF?

Dragan Čović je kazao da nisu organizirali sastanak s ambicijom da postignemo dogovor.

SARAJEVO, (Patria) - HDZ i SDA ne uspijevaju naći rješenja za koja smo zainteresirani, ali to ne znači da ih nećemo naći. Imamo razmimoilaženja ali držimo stvari stabilnim, kazao je Bakir Izetbegović nakon prvog dijela susreta sa delegacijom HDZ BiH. Razgovori se dalje nastavljaju. 

"Za ova teška pitanja potrebno je imati 20 sastanaka da biste na 21. došli do nekog dogovora. Mi u SDA smatramo da je potrebno odmah početi sa imenovanjem VM BiH i odmah krenuti u restrukturiranje federalnog nivoa vlasti, HDZ tako ne smatra. Sutra ću od SBB i DF-a na sastanku to tražiti da idemo s takvim zahtjevom prema HDZ-u".

Govoreći o implementaciji presuda u slučajevima Sejdić i Finci,  Ljubić, te izborima u Mostaru, Izetbegović je kazao da će se nastaviti razgovori. 

"U vezi presude Ustavnog suda prema apelaciji Bože Ljubića i tu ima nekih pomaka. Oko Mostara se ponovo ne slažemo. SDA smatra da Mostar treba odvojiti od druga dva pitanja izbor članova Predsjedništva, a HDZ ne smatra tako. Po nama bi to trebalo razdvojiti i mislim da bi tu trebala učestvovati međunarodna zajednica koja je kumovala sadašnjim rješenjima", kazao je Izetbegović. 

On je dodao da je SDA nezadovoljna učešćem Bošnjaka u političkom životu s obzirom na brojnost.

"Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni kojih je 51% ne učestvuju ni približno u agencijama, zavodima, odstranjeni smo iz nekih bitnih segmenata kao što su finansije npr. I smatramo da nam hrvatska strana treba pomoći da dobijemo UIO. Treba relaksirati odnose i od hrvatskog partnera očekujemo pomoć pri potpisivanju ugovora države sa Islamskom zajednicom", kazao je Izetbegović. 

Dragan Čović je kazao da nisu organizirali sastanak s ambicijom da postignemo dogovor.

"Ovdje su iznesene neke želje u rasporedu agencija. O svim tim poslovima će neko razgovarati kad dođe vrijeme. Što se tiče VM već dugo taktiziramo i već smo pretaktizirali. Mi smo sa svoje strane uradili sve što je trebalo i dali svoje kandidate koje smo dogovorili. Tamo gdje se ne možemo dogovoriti stvari ostaju takve kakve jesu", kazao je Čović. 

Čović je kazao da su on i Izetbegović i na sastanku sa međunarodnim predstavnicima rekli da će izbori biti u Mostaru desetom mjesecu.

"Ali ako želimo prvoesti odluku suda u Strazburu i Ustavnog suda to je odluka 35 vijećnika. Ja sam i dalje umjereno optimističan da možemo naći zajednički dogovor. Ustav je jasno precizirao da su članovi Predsjedništva iz tri naroda. Svakome se mora omogućiti da se bira, ali teško da ćemo ustav promijeniti", kazao je Čović. 

Ponovio je svoje ranije stavove o popunjavanju klubova u Domu naroda FBiH. 

"Pričali smo i o Federaciji. Davno smo se dogovorili da krenemo u proces reorganizacije FBIH. Imate neustavnih ministarstava, vjerovatno imamo zajedničke ideje da se formiraju neka minisarstva, a onda da idemo u podjelu resora. Tri ili četiri resora će promijeniti imena. Ne bih volio da nam bilo ko nameće bilo kakva pravila. Hajmo pokušati naći kompromis. Nit treba praviti pritisak, da HDZ nekoga uvjetuje nečim ali trebamo biti na tragu dogovora", kazao je Čović.

Izetbegović je na pitanje novinara da li očekuje da se nakon formiranja Vijeća ministara odmah krene i sa Vladom FBiH kazao da bi HDZ trebao napraviti takav iskorak. 

"Mislim da bi HDZ trebao napraviti iskorak jer počet će se stvarati utisak neke ucjene. SDA neće pristajati ni na kakve ultimatume. Hajde da formiramo Vijeće ministara BiH i pošaljemo taj ANP i da se imenuje predsjednik Federacije i dva potpredsjednika. Jedan logičan zahtjev ćemo sva trojica sutra predati", kazao je Izetbegović.   
 

#BiH