Članak

Šarovićev prijedlog o novoj većini neprihvatljiv za SDA, SNSD i HDZ

Narednih dana može se očekivati da Šarović započne razgovore sa drugim parlamentarnim strankama.

Piše: Amra Varatanović

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović sa PDP-om najavio je mogućnost nove koalicije na državnom nivou za šta su potrebna 22 poslanika u Predstavničkom domu PS BiH. O detaljima i strankama nije želio previše govoriti, ali je jasno poručio da svi imaju legitimitet da pokušaju napraviti većinu. Upozorio je na višemjesečni zastoj Parlamenta BiH od strane SNSD-a i da se to mora promijeniti. 

Narednih dana može se očekivati da Šarović započne razgovore sa drugim parlamentarnim strankama. Navodi i da pregovori o Vijeću ministara nisu u vlasništvu SDA, HDZ-a i SNSD-a. 

Iz SDA je brzo stigao odgovor. Predsjednik Bakir Izetbegović smatra da u ovom trenutku postoji Vijeće ministara BiH koje funkcioniše. U sastavu aktuelnog VM BiH su SDA, HDZ BiH, te SDS-PDP odnosno Savez za promjene. 

„Mogli bismo slično dobiti, s tim što ne vjerujem da bi HDZ bio za tu kombinaciju“, kazao je Izetbegović aludirajući da HDZ ne želi u vlast bez SNSD-a.

Predsjednik SDA više je otvoren za opciju da sve ostane kako jeste, dok SNSD ne promijeni ponašanje i ne prihvati da entitet ne može komandovati državi kada je riječ o poštivanju ustavno-pravnog poretka, vladavine zakona i svih strategija za koje je ranije bila ta stranka. 

Iz SNSD-a osuđuju Šarovićeve najave o novoj parlamentarnoj većini. Neprihvatljiv im je i Izetbegovićev stav te tvrde da je riječ o ucjeni. 

Iz HDZ-a još uvijek nema reakcije. Predsjednik Dragan Čović za narednu sedmicu najavio je nove pregovore sa SDA. Za to će im, tvrdi Čović, biti potreban i treći partner. 

I dok traju razgovori o vlasti, Izborni zakon nameće se kao prioritet broj jedan. Čak i prije samog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za NATO zbog čega je i blokirano formiranje Vijeća ministara BiH. SDA sa partnerima DF-om i SBB-om ne odustaje od ANP-a. Deklarativno je za euroatlantske integracije BiH i Čovićev HDZ. Otpor SNSD-a još uvijek je kočnica za bilo kakve dalje razgovore o vlasti iako su resori podijeljeni još prije nekoliko mjeseci.

Šarovićevim potezom politička situacija mogla bi se dodatno usložniti. Dodatno i najavom da se ANP ostavi po strani do 2022. godine. Za sada je jedina realna opcija da ostane aktuelno Vijeće ministara BiH dok ne bude jasno ko ima većinu za odlučivanje u Parlamentu BiH. 

#BiH #VijeceMinistara #ANP #Parlament