Članak

Bez novih članova Vlade KS u UO: Kapetanović raspisao konkurs, bira se novi direktor KCUS-a

Objavljeni Konkurs potpisao je upravo Kapetanović u svojstvu predsjednika Upravnog odbora KCUS-a.

SARAJEVO, (Patria)  - Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu raspisao je Konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a koji je danas objavljen iako je Vlada KS razriješila i imenovala dva druga člana UO još 22. avgusta. Vlada KS umjesto Jasmina Kapetanovića imenovala je Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika, a umjesto Dželaludina Junuzovića Belmu Kapo kao člana. Do danas, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) nije delegirao ovo imenovanje Vladi FBiH koja imenuje Upravni odbor.

Mandić ne odgovara na zvanične upite zašto već mjesec dana ne postupa po Rješenju Vlade KS kao suosnivača i dvotrećinskog finansijera KCUS-a i imenuje dva nova člana UO. Mandić je takvim svojim djelovanjem ostavio Vladu KS bez uvida u rad UO jer su Kapetanović i Junuzović izgubili povjerenje Vlade KS i razriješeni prije isteka mandata. 

Objavljeni Konkurs potpisao je upravo Kapetanović u svojstvu predsjednika Upravnog odbora KCUS-a. Sjednica UO održana je 23. septembra. 

Iz Ministarstva zdravstva FBiH su prije nekoliko dana naveli da će Mandić razmotriti zahtjev Vlade KS te postupiti u skladu sa zakonom.  

Na ovaj način UO želi i na drugi mandat izabrati aktuelnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović koja je i prošli put bila jedini kandidat. Očekuje se da ni sada neće biti više kandidata. 

U posebnim uvjetima konkursa traži se da kandidat „posjeduje znanje iz zdravstvenog menadžmenta“, a da dokaz za to bude certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta u skladu sa Pravilnikom o uslovima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje konkurišu za direktora zdravstvene ustanove. 

Više izvora tvrdi da je Izetbegović i na prošlom konkursu dala izjavu da će završiti potrebnu edukaciju. Do danas je nepoznato da li je to učinila. 

#BiH