Članak

Džaferović: Ne radi se o kupovini vremena, nastavljamo s dogovorima

U članu 3 stoji da ćemo svi poštovati relevantne zakone BiH

SARAJEVO, (Patria) - Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon što je otkazana vanredna sjednica na kojoj su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik trebali glasati o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao da je suština da ne postoji spremnost Dodika da poštuje sve zakone ove zemlje.

„Razlozi zbog kojih mislim da nije trebalo ni sazivati ovu sjednicu leži u činjenici da se nisu stekli uvjeti, nisu raščišćene stvari za ANP. Ostalo je vrijeme da se pokušamo u ovih nekoliko dana dogovoriti“, kazao je Džaferović.

Dodao je da je mnogo puta ponovio da se moraju poštivati i Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva i Zakon o Vijeću ministara. Svi možemo imati različite poglede o rješenjima u BiH, ali dok ih institucije ne verificiraju na snazi su važeći“, dodao je Džaferović.

On je istakao da se ne radi o kupovini vremena.

„Niko nikome ne može da prijeti. Svi moramo poštovati zakone. Svi u ovoj državi dužni su poštovati zakone i odluke koje su na snazi. Niko jednostranom akcijom ne može promijeniti ništa“, istakao je Džaferović precizirajući da je NATO mir, stabilnost i jačanje ekonomije BiH te da je dobar za sve narode u BiH.

Kada je riječ o Sporazumu koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD a koji važi do 5. septembra Džaferović smatra da, ukoliko ga dobronamjerno čitate, vidite da je u njemu sačinjen i Godišnji nacionalni plan.

„U članu 3. stoji da ćemo svi poštovati relevantne zakone BiH. Pominje se NATO integracijska komisija, kao i integracijski procesi ka NATO-u. Kada sve to pogledate vidite da je tu sadržan i ANP“, dodao je Džaferović.

#BiH