Članak

Stigao novi komandant: Prisustvo EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti

Komandat EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak izvršio je primopredaju dužnosti komandanta

(Patria) - Komandat EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak izvršio je primopredaju dužnosti komandanta Višenacionalnog bataljona između pukovnika Alfreda Sanza i pukovnika Manfreda Leitnera. Novi komandat glavnog operativnog sastava EUFOR-a, Višenacionalnog bataljona, prethodno je služio u misiji na Kosovu i u Čadu. On od pukovnika Sanza preuzima ujedinjenu, koherentnu i izuzetno sposobnu vojnu jedinicu koja djeluje pod geslom “Jedna misija, jedan tim ” i koja je povećena kulturi multinacionalosti, vrijednostima i duhu operacije “Althea“ EUFOR-a.

“Prisustvo EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti kod stanovništva. Mi moramo zadržati otvoreno, vidljivo i opipljivo prisustvo u ime Evropske unije kako bismo pokazali i uvjerili građane BiH da nam je stalo do njihove sigurnosti. Vaša posvećenost kao i posvećenost Višenacionalnog bataljona tome da sve bude obavljeno i to na ispravan način predstavlja primjer onoga šta mi radimo,” izjavio je generalmajor Trischak odajući priznanje pukovniku Sanzu na njegovom vođstvu.

Odlazeći komandant bataljona iskoristio je priliku da se obrati svojim vojnicima.

“Zahvaljujem vam se na vašoj odanosti, spremnosti i kolegijalnosti. Bila mi je čast služiti kao vaš komandant u proteklih šest mjeseci. Vi ste ispunili misiju i izvršili sve dodijeljene zadatke bez ijednog incidenta”, kazao je u svom govoru.

Nakon primopredaje komandne dužnosti, komandat EUFOR-a generalmajor Trischak odlikovao je pukovnika Sanza medaljom za službu u operaciji “Althea“. Više od 100 vojnika Višenacionalnog bataljona dobilo je medalje taj isti dan zajedno sa svojim odlazećim komandantom. 

Novi komandant Višenacionalnog bataljona na budućnost gleda s povjerenjem.

“Zajednički, stojeći jedni uz druge, bićemo u stanju nositi se sa izazovima pred nama i ispuniti našu misiju za EUFOR", istakao je.

#BiH