Objavljeno u kategoriji BiH na 19.08.2019 11:16:00

Zbog ušteda na KCUS-u donesena odluka o kontroli dijagnostičkih procedura

Foto: KCUS

SARAJEVO, (Patria) – Na KCUS-u od 16. avgusta stupila je na snagu odluka o vođenju „stroge evidencije urađenih procedura“ kada je riječ o CT pretragama i laboratorijskim nalazima kako bi se smanjili troškovi, navodi se u odluci koju je donio direktor Hirurške discipline Dželaludin Junuzović. 

U odluci koja je Novinskoj agenciji Patria pokazana na uvid Junuzović navodi da će svaki ljekar koji je inicirao određenu dijagnostiku „morati na prvom stručnom sastanku obrazložiti šefu Klinike indikaciju zašto je to urađeno“. Također je naloženo da svaka klinika otvori protokol u kojem će se voditi "stroga evidencija" a koju će kontrolisati Junuzović. 

Dio ljekara negoduje zbog ovakve odluke s obzirom da je dijagnostika kao što su CT pretrage, MRI, CRP, troponin, D-dimer od ključne važnosti u preveniranju i otkrivanju zdravstvenih tegoba. Junuzović je u obrazloženju odluke naveo da se radi o „ogromnom broju nepotrebno urađenih pretraga“. 

Ljekari smatraju da će na ovaj način biti više grešaka u dijagnozama ukoliko nemaju mogućnost izvršiti dijagnostiku pacijenta, naročito kada je riječ o najmlađim pacijentima. 

Primjera radi, ukoliko je povišen troponin to ukazuje na srčani udar, CRP (C-reaktivni protein) upućuje na upalnu aktivnost u organizmu, D-dimer je ključan kod embolije, a bez takve dijagnostike ljekari će teže dolaziti do dijagnoze. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android