Članak

PROTESTI Hoćemo obrazovanje, školovanje, posao, osloboditi sistem kriminala i korupcije

Pred zgradu Suda stigli članovi grupe Pravda za Davida, kao i porodica ubijenog Dženana Memića.

(Patria) - Pred zgradom državnih pravosudnih institucija Tužilaštva i Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća okupljaju se građani, a današnji protesti zvanično počinju u 11:55 sati. U krugu zgrade i ispred zaštitne ograde su i pripadnici MUP KS. Oko 600 građana odazvalo se protestima. 

Prvi je na proteste pozvao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, a on je već stigao ispred zgrade VSTV-a. Poziv na okupljanje Mektić je uputio nakon što je objavljena afera "Milan Tegeltija" odnosno video snimak u kojem predsjednik VSTV-a s privrednikom Nerminom Aleševićem razgovara o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu KS. Na istom snimku Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika Aleševića uzima 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju. 

12:48 Draško Stanivuković, zastupnik PDP-a u NSRS se obratio prisutnima kazavši da je ovo borba za živote.

"Za život, ništa više samo za život. I svaki put kada neki političar kaže da se borimo za bolji život, mi kažemo nema bolji dok nema prava na život", kazao je Stanivuković.

Napomenuo je da političari iz cijele BiH 20 i više godina pustoše Budžete i ne rade za narod.

12:47 Ministar Mektić razgovara s okupljenim građanima koji iskazuju veliko nezadovoljstvo zbog nerada pravosuđa. Još uvijek je nekoliko stotina građana ispred zgrade pravosudnih institucija.

12:30 Nermin Alešević danas je u izjavi medijima kazao da još uvijek ne zna da li je dobio imunitet nakon što je u Tužilaštvu BiH pitan želi li imunitet.

"Rekao sam im samo da uzmu onaj predmet koji je ispisan na torti poslanoj Dalidi Burzić i past će maske. Taj predmet rješava puno stvari u ovoj državi. Spreman sam da odgovaram za mito, ali sudski postupak će pokazati ko je u pravu", rekao je Alešević.

On je potvrdio kako je snimak koji je objavljen u medijima isječen, ali da se originalni nalazi kod britanskog ambasadora u BiH.

12:20 Mektić je u svom govoru kazao da sistem mora osloboditi korupcije, kriminala. Protestima se pridružio i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

"Mi hoćemo budućnost za našu djecu. Hoćemo obrazovanje, školovanje, hoćemo posao", kazao je Mektić dodavši da se oni koji su visokopozicionirani a uhvaćeni u aferama da budu sankcionirani.

12:05 Protestima građana ispred VSTV-a, Tužilaštva i Suda BiH pridružio se i privrednik Nermin Alešević koji je snimio inspektora kako od njega uzima 2.000 KM kako bi sa tim novecem, kako je rekao, "potkovao predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju". 

11:50 Blokiran je saobraćaj u ulici pored pravosudnih institucija.

Draško Stanivuković, poslanik u Narodnoj skupštini RS kazao je da je "ovo životni skup."  

"Ja sam mlada osoba koja želi da ovdje ostane. Kako da ja sutra odem u Tužilaštvo i da nešto prijavim kada nema povjerenje, da li je za vas normalno da srpski član Predsjedništva stane na stranu Tegeltije. Dolaskom u Sarajevo izbili smo argument da neko želi da ruši Republiku Srpsku", kazao je Stanivuković. 

11:40 Prisutnima se obratio i otac ubijenog Dženana, Muriz Memić.

"Ovo više nema smisla. Da nemaju morala to vidimo, tri i po godine govorimo o kriminalu u pravosuđu, da je Dalida Burzić korumpirana i da je podigla lažnu optužnicu, a ta optužnica je pala na sudu i sada čekaju nešto na Vrhovnom sudu iako je sve jasno. Milanu Tegeltiji i svim članovima smo sve prezentirali i oni su odlučili o tome, a nisu proveli nikakvu istragu. Milan Tegeltija i Dalida Burzić su brat i sestra u kriminalu i štite jedni druge. Oni su nju imenovali za sudiju iako su znali za istinu, iako su imali protiv nje prijave. Dženan je ubijen, David je ubijen, dva policajca i mnogi drugi, a oni znaju istinu, ali su korumpirani. I ja ih sada pitam ko ovo sve naređuje. Znamo ko je šef Tegeltiji, ali ko je Dalidi? Ona je svačija i najopasnija", kazao je Memić.

Memić je najavio da će nakon odluke Vrhovnog suda FBiH u slučaju Dženan Memić ponovo organizirati proteste. 

Mektić je dočekan aplauzom, a kako je poručio samo uz podršku građana može doći do promjena.

"Ovakav VSTV nam ne treba. Narodu treba pravda. Nema sigurnosti i ekonomskog razvoja bez pravosuđa. Vlada opća depresija. Ljudi idu. Ne vršimo pritisak, samo želimo pravnu državu. Treba nam pravda, dostojanstvom ravnopravnost. Određeni broj porodica se bogati, a narod jedino može da bira odlazak", rekao je Mektić.

Pred zgradu Suda stigli članovi grupe Pravda za Davida, kao i porodica ubijenog Dženana Memića. Udruženje Bosanska čast iz Zenice također je stigla na proteste, te su kako kažu odazvali se na poziv Mektića. Na proteste je došao i Emir Hadžihafizbegović, koji je također pozvao građane na okupljanje.

Hadžihafizbegović istakao je da je došao da podrži skup zato što ulicama hodaju ratni zločinci što u zgradi Suda BiH sjedi čovjek koji podržava Milorada Dodika koji ruši državu. 

"Car je go i to treba reći. Pitam Tegeltiju ako se on boji, šta bismo onda mi trebali“, kazao je Hadžihafizbegović.
 

„Tužilaštvo očito postoji da štiti interese SDA, SNSD i HDZ, ali i neke druge stranke i lidere. Ogorčeni smo maksimalno. Neko od nas ukrade metar drva ide u zatvor, a veliki kriminalci su na slobodi“, kažu Zeničani iz Udrženja "Bosanska čast".

#BiH