Članak

Hahn: U Evropskoj uniji nema mjesta veličanju ratnih zločinaca

Međutim, Hahn smatra da Unija za sada nije utvrđena neophodnost za posezanjem za takvim mjerama.

SARAJEVO, (Patria) - Evropski komesar za proširenje Johanees Hahn je u ime predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera odgovorio na pismo više javnih ličnosti u BiH, koji su od EK zatražili sankcionisanje negiranja genocida u Srebrenici.

Hahn je poručio da je perspektiva EU članstva data BiH kao državi, te da nepovredivost granica i dalje ostaje temeljni princip EU.

"Očekujemo od svih političkih lidera da podrže odluke međunarodnih sudova i da se suzdrže od svih izjava ili radnji koje dovode sumnju nezavisnost ili nepristrasnost u postupcima odlučivanja", poručio je Hahn u pismu.

Hahn je potcrtao i da u Evropskoj uniji nema mjesta veličanju ratnih zločinaca sa bilo koje strane.

Evropski komesar poručuje i da je Unija odlučna, u slučaju potrebe, nametnuti sankcije i zamrznuti imovinu i finansijske resurse osobama i njihovim saradnicima čije aktivnosti: podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni ugled BiH; ozbiljno prijete sigurnosnoj situaciji u BiH; podrivaju Okvirni mirovni sporazum za mir i njegove anekse, uključujući i mjere koje propisuje taj sporazum.

Međutim, Hahn smatra da Unija za sada nije utvrđena neophodnost za posezanjem za takvim mjerama.

"Sve države nedvosmisleno se moraju posvetiti postizanju pomirenja i rješavanjem otvorenih pitanja prije pristupanja EU", dodao je Hahn.

#BiH