Članak

Podžić oko MAP-a i IPAP-a: Samo treba poštovati zakon

Jasno je svima da IPAP nije brat blizanac MAP-a, to je odustajanje BiH od NATO-a.

(Patria) - Prijedlozi SNSD-a oko aktivacije MAP-a sve su prisutniji u javnosti. Milorad Dodik otvoreno nudi da Bosna i Hercegovina odustane od Akcionog plana za članstvo (MAP) i okrene se prema Individualnom akcionom planu partnerstva sa NATO-om (IPAP). 

Političkim partnerima koji imaju obavezu formirati vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini već je prezentirana ova ideja. Trabao bi se modifikovati postojeći IPAP koji BiH ima s NATO-om i Dodik bi bio zadovoljan. No, jasno je svima da IPAP nije brat blizanac MAP-a, to je odustajanje BiH od NATO-a.

Osim SDP-a koji je opozicija, još se niti jedna partija nije oglasila u vezi ovog prijedloga. SDA, DF, SBB i HDZ činit će vlast s SNSD-om, pa se njihova reakcija najviše čeka. Sifet Podžić (DF), najvjerovatnije novi ministar odbrane Bosne i Hercegovine i bivši general-pukovnik Oružanih snaga BiH u izjavi za Patriju nije želio mnogo govoriti.

„Nemam komentar u vezi toga, izuzev da postoje zakoni koji se moraju poštovati“, kazao je Podžić.

A, zakoni kažu da se Bosna i Hercegovina ranijim zakonima i odlukom Predsjedništva BiH obavezala da želi postati članica NATO saveza, zbog čega je od najvećeg vojnog bloka u svijetu i dobila upute koje uslove treba ispuniti prije samog članstva u NATO“, želi li Bosna i Hercegovina sada promijeniti njenu vojno-političku orijentaciju, u Državnom parlamentu bi morala donijeti i nove zakone. Samo prihvatanje modifikovanog IPAP-a i odustajanje od MAP-a bez izmjene zakona, naprimjer Zakona o oružanim snagama BiH, bilo bi pritivzakonito. 

Zagovornici članstva BiH u NATO pribojavaju se da bi SDA i druge stranke svojim glasačima IPAP mogla predstaviti jednako korak bliže u NATO kao što je i MAP, samo se drugačije govori, dok bi Dodik svom biračkom tijelu taj program predstavio kao „ništa strašno“, jer ga je sa NATO-om ionako već odavno potpisala i Srbija.  

  
 

#BiH