Objavljeno u kategoriji BiH na 13.02.2019 16:20:00

Izetbegović i Čović: Nema dvojbi za NATO put

Press konferencija nakon sastanka delegacija SDA i HDZ

SARAJEVO, (Patria) - Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ BiH danas u Sarajevu medijima su se obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Izetbegović je kazao da je napravljen još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima. 

"Krenulo je od kantona pa nadalje", izjavio je Izetbegović. Dodao je da nakon što SDP nije pristao ući u vlast, stvoren je prostor da se pravi koalicija s drugim strankama.

"Na sastanku je bilo riječ o prioritetima, a to su EU, NATO put BiH, napredak privrede, brzo kreiranje radnih mjesta."

Predsjednik SDA je kazao da je cilj zaustaviti odlazak mladih. Istaknuto je da bi sljedeće sedmice trebali biti formirani domovi naroda. Dragan Čović je kazao da su razgovarali o saradnji ove dvije stranke, vanjskoj politici te uspostavi vlasti.  

"Što se tiče saradnje stranaka ona je nužna za napredak i očuvanje BiH. Što se tiče EU puta za nas nema alternative, za nas je to prioritet bez obzira šta mediji pišu. Nema dvojbi za put BiH ka NATO-u." 

Čović je kazao da bi se sve odvijalo brže da je izmijenjen Izborni zakon.

"Na nižim nivoima, kada je riječ o formiranju vlasti, sve ide dobro, ne vidim razloga da se Vijeće ministara ne formira, a kad je riječ o federalnom nivou, čim CIK obavi svoj dio posla, treba usvojiti budžet. Tako ćemo relaksirati one koji su zabrinuti da nećemo moći isplatiti obaveze", kazao je Čović. Istaknuto je da će socijalno-ekonomska politika biti prioritet u radu novih vlasti.

Odgovarajući na pitanja da li će četvrti partner biti PDA, SBB i A-sda, Čović je kazao da je razgovarao s Miloradom Dodikom i sa Fahrudinom Radončićem, ali da on ne može govoriti o bošnjačkom bloku niti ko će činiti tu komponentu.

Izetbegović je najavio sastanak sa SBB-om, A-sda i PDA. 

"Mi ćemo razgovarati s njima, ali ih kao blok nećemo zvati u vlast. Mi ćemo pojedinačno razgovarati s njima", kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje kako misle riješiti problem sa srpskim partnerom SNSD-om kada je riječ o NATO putu, Čović je kazao da treba razgovarati i da se može razgovorom sve riješiti.

Izetbegović je kazao da aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO, te da se nada da će SNSD odustati od uslovljavanja. Najavljen je i zajednički sastanak delegacija SDA, HDZ i SNSD, ali prije toga bit će održan sastanak predsjednika te tri stranke Izetbegovića, Čovića i Dodika.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android