Članak

Policajci negoduju: Zašto je Begić sam osiguravao strelište FUP-a na kojem je ubijen?

Njega je u subotu u Suhodolu kod Tarčina ubio Edin Gačić, odbjegli serijski ubica koji je ranije ubio i Sauda Sultanića, te je danas ubijen i on

SARAJEVO, (Patria) - Danas je u Domu policije u Sarajevu održana komemoracija ubijenom policajcu FUP-a Mahiru Begiću, a u popodnevnim satima njemu je klanjana i dženaza.

Begića je u subotu u Suhodolu kod Tarčina ubio Edin Gačić, odbjegli serijski ubica koji je ranije ubio tri osobe. U policijskoj akciji danas je ubijen i Gačić.

Nesretni Begić radio je na osiguranju FUP-ove streljane Suhodol u blizini Tarčina. Policijski službenici FUP-a već duže vrijeme su tražili da se primjeni "Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta", prema kojem bi ovakva mjesta trebala osiguravati dva policajca.

Kolegama ubijenog Begića nije jasno kako načelnik Sektora uniformisane policije za osiguranje štićenih objekata, Marinko Kosorić, nije bio svjestan tog rizika, a kritike se odnose i na račun procjenitelja prijetnji Nijaza Mehanovića.

Pitanja Patrije na ovu temu nisu bili voljni komentarisati u Federalnoj upravi policije.

"Vezano za vaš upit koji se odnosi na slučaj ubistva policijskog službenika Begić Mahira, obavještavamo vas da Federalna uprava policije ne može komentarisati svoje operativne aktivnosti, niti iznositi informacije o načinu rada Sektora uniformirane policije u vezi sa osiguranjem štićenih objekata, obzirom da je rad navedene organizacione jedinice decidno definisan zakonskim propisima i internim aktima", izjavili su za Patriju iz Federalne uprave policije.

Na pitanje da li će Tužilaštvo KS vodi istraga o odgovornosti čelnika i odgovornih lica FUP-a zbog eventulanih propusta zbog kojih je ubijen policajac FUP-a, iz Tužilaštva su odgovorili da za sada nisu provodili aktivnosti u ovom smjeru:

„Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za sada nisu istragu vodili u ovom smjeru“, potvrdila je portparola Tužilaštva Azra Bavčić.

#BiH