Članak

Dobitnici nagrade Merhameta Abdulah Sidran i „Žene u crnom“

Skupu se obratio Muradif Ćato, čovjek zbog kojeg je utemeljena ova nagrada. Inače ovaj Livnjak, veliki dobrotvor i vakif, čitav je svoj radni vijek proveo u Njemačkoj.

Na današnjoj svečanosti u Bošnjačkom institutu dodijeljene su nagrade Merhameta „Muradif Ćato“ za 2016. godinu. Ovogodišnji laureat je veliki bosanskohercegovački književnik, akademik Abdulah Sidran. Kolektivnu nagradu Merhameta dobile su „Žene u crnom“, antiratno udruženje iz Srbije, piše Patria.

Skupu se obratio Muradif Ćato, čovjek zbog kojeg je utemeljena ova nagrada. Zahvalio se akademiku Sidranu i Ženama u crnom za sve što su uradili. Inače ovaj Livnjak, veliki dobrotvor i vakif, čitav je svoj radni vijek proveo u Njemačkoj. Za različite humanitarne i društvene akcije u Bosni i Hercegovini donirao je oko milion i po maraka.

Abdulah Sidran je rekao da mu je nagrada Merhameta jedna od najvažnijih u životu i to nakon više od pedeset značajnih domaćih i internacionalnih nagrada za njegovo književno stvaralaštvo i društveni angažman.

Nagradu je primilo udruženje Žene u crnom koje vodi Staša Zajović. Za njihov hrabri angažman u promociji istine u prošlom ratu zahvalila se Munira Subašić ispred udruženja „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, piše Patria.            

 

#BiH