Članak

KO JE VIŠE PONIŽEN BOŠNJACI ILI MURPHY 'Legitimno' umrlo u Federaciji, danas i sahranjeno u Domu naroda PSBiH!

Ne važi 'legitimno' ni u Federaciji

Piše: A. Čorbo-Zećo


Svi principi zasnovani na rogobatnoj legitimnosti umrli su prilikom izbora rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije, a danas je 'legitimnost' i definitivno sahranjena!

Možda je upravo zbog tog saznanja lider HDZ-a BiH Dragan Čović nervozno reagirao nakon izbora rukovodstva Doma naroda, pa je osuo rafalnu paljbu po SDA-u, spominjući ugovor iz Mostara, koji je davno prestao da važi, a za koji se HDZ hvata uvijek kada kreira narativ o legitimnim predstavnicima u BiH.

Izmišljena opasna tvorevina pod kojom se zapravo legalizuje dominacija manjine nad većinom, što demokratski sistemi ne poznaju, ali poniženje Bošnjaka kao naroda danas je dvostruko odjeknulo u javnosti.

Prvo, Kemal Ademović je predložio sam sebe za rukovodstvo Doma naroda (!?), sakrivši se iza nekog fantomskog pisma trojice predsjednika stranaka (SDP, NS, NIP) u kojem mu kao zahtjev traže da sam sebe nominuje, mimo volje ostala četiri delegata u Klubu Bošnjaka. Izabran je Kemal Ademović i to voljom HDZ-ovih i SNSD-ovih delegata!

Zašto, kada znamo da je Čović godinama unazad uvijek mantrao o tome da se legitimnost crpi iz domova naroda, gdje su smješteni Bošnjaci, Hrvati i Srbi po volji stranaka, jer ovaj dom nije volja građana, pa kao tamo sjede legitimni!

Odgovor je vrlo jednostavan. Ostatak stranaka od Osmorke, danas neka šestorka pomoći će HDZ-u da ipak tu legitimnost ostvare i kod izbora članova Predsjedništva BiH! Za to im je neophodna prohodnost, ako ništa u Kolegiju Parlamenta BiH.

Rok od šest mjeseci počinje teći kada se formiraju i niži nivoi vlasti. Nema sumnje da će šestorka koja obnaša vlast na državnom nivou sa HDZ-om i SNSD-om podržati 'legitimno', iako su taj pojam zajedno s HDZ-om i SNSD-om danas sahranili. Ili pak legitimno vrijedi isključio za Hrvate, a što nam je pokazao Christian Schmidt svojom odlukom od 2. oktobra.

On je štiteći HDZ uveo BiH u dalje etničke podjele!

Ne važi 'legitimno' ni u Federaciji za Bošnjake. Tu se traži većina u Predstavničkom domu. Sakupljaju se potpisi, šalju se međunarodnoj zajednici prije svih Ambasadi SAD-a i OHR-u...Ima razlog zašto je to tako.

Ovo ludilo uspostave vlasti kreirali su direktno američki ambasador Michael Murphy, kojeg je također ujeo vuk kojeg je hranio. Naime, ponižene su danas i Sjedinjene Američke Države, tačnije Murphy, koji je nakon progutane žabe i izbora Marinka Čavare u rukovodstvo PDPSBiH danas prinuđen progutati novu prihvatajući imenovanje Nikole Špirića u rukovodstvo Doma naroda PSBiH. Obojica su na nepopularnoj crnoj listi SAD-a. Murphy će to morati objasniti u State Departmentu, s obzirom da je vodio procese uspostave vlasti, pa se nerijetko, prema tvrdnjama učesnika pregovora javljao telefonski gdje je putem 'speakerphona' slagao vlast. I nema potrebe da iskazuju novo razočarenje, znamo da su razočarani! I mnogi su građani BiH razočarani u njihovu politiku.

Ambasada SAD je željela vlast u kojoj nema SDA! To je sada vidljivije više nego ikad. 

No, danas smo još plastičnije uvidjeli da domovi naroda ne trebaju postojati u obliku kakvom sada djeluju, ali je iluzorno očekivati da 'šestorka' to ponudi HDZ-u kao ultimatum, za eventualne izmjene Izbornog zakona i Ustava BIH kada je riječ o izboru u Predsjedništvo BiH.

A, jasno je da nikada niko ne smije pristati na tzv. legitimno etničko predstavljanje u Predsjedništvu BiH, odnosno da narodi biraju članove Predsjedništva - to bi bila veleizdaja.

Ovo što gledamo do sada izdaja je, a sprema li se i veleizdaja? I nije izdaja jer SDA nije u vlasti, već što svojim potezima odabrani kadrovi ruše ugled Bosne i Hercegovine postavljajući na važne funkcije osobe omražene na zapadnom svijetu. Osobe koje rade na razgradnji BiH, osobe koje svojim nečinjenjem pokazuju da je BiH nemoguća država, a nije li to ratni cilj agresora! 


 

#BiH #SAD #AminaČorboZećo #MichaelMurphy #Osmorka