Članak

ZASTUPNICA U PARLAMENTU FBiH

Jasmina Bišćević - Tokić: HDZ vodi procese u Federaciji, Trojka ih prati

Sa ishodom sjednice nisam zadovoljna najviše iz razloga zato što smo tražili jučer da na samom dnevnom redu bude informacija vezano za poplave koje su ovaj zadesile Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Fojnicu.

(Patria) - U Političkim minutama Jutarnjeg programa Federalne televizije gostovala je Jasmina Bišćević-Tokić, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Završeno je dvodnevno zasjedanje Federalnog parlamenta. O posljedicama poplava govora nema. Na dnevnom redu ponovo izostale i tačke reformskih zakona i Južne interkonekcije. Do koga je? Koči li Vlada dostavljanje zakona ili se oni, jednostavno, nisu našli u parlamentarnim procedurama? Opstaje li državna koalicija? Kakav je odnos HDZ-a i Trojke na federalnom nivou? Šta je s neradnom nedjeljom i rebalansom budžeta?

-Za početak, sjednica Federalnog Parlamenta završena. Nakon Lokalnih izbora prva. Jeste li zadovoljni ishodom?-

Bišćević - Tokić: Sa ishodom sjednice nisam zadovoljna najviše iz razloga zato što smo tražili jučer da na samom dnevnom redu bude informacija vezano za poplave koje su ovaj zadesile Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Fojnicu. Međutim vladajuća struktura nije dala da se jučer raspravlja o takvoj informaciji. Ja mislim da prije svega izgubili smo ljudskost, izgubili smo empatiju i prije svega odgovornost funkcije spram svih ovih dešavanja što smo imali priliku da vidimo. Ja mislim da je prva tačka dnevnog reda trebala biti upravo ta informacija.

-Zašto nije? Zašto je ova tačka izostala sa dnevnog reda? Opozicija je oštro kritikovala jučer.-

Bišćević - Tokić: Pa to je manjak empatije. Mislim da su oni jučer imali jedan cilj na dnevnom redu prema kojima su išli do kraja a to je imenovanje glavnog revizora i radne grupe vezano za sudiju Ustavnog suda opet.

- Kada govorimo o imenovanju glavnog revizora, mnogo je bure u javnosti izazvalo to imenovanje. Najviše zbog odredbe da članovi glavnog ureda za reviziju ne smiju biti bliski niti jednoj stranačkoj grupi a čini nam se kako su špekulacije da jesu, jer jedan je u Našoj stranci drugi u HDZ- u. Jesu li zaista?-

Bišćević - Tokić: Tako je, jesu. Oni jesu svakako bliski političkim partijama HDZ-a i Naše stranke. Ono što sam jučer diskutovala jeste da mi kao zastupnici koji imenujemo glavnog revizora nismo dobili nikakav materijal izuzev da je predsjednica Federacije poslala nam list papira sa dva imena koja mi trebamo da izaberemo. Nismo dobili nikakve biografije i onda smo pokušali da dobijemo biografiju nećete vjerovati ja kao zastupnik sam morala da molim ljude da mi na neki neformalan način daju biografiju. Onda sam videla da taj kandidat koji treba biti glavni revizor ima obrazovanje kandidat za magistra nauka. Ja nisam vidjela u obrazovanju da postoji da ste vi kandidat za magistra nauka. Vidjela sam da imate srednju stručnu spremu, visoku ili višu, da se ste magistar nauka, da ste doktor nauka ali da ste kandidat za magistra nauka nisam. Iz ove biografije što sam mogla pročitati vidjela sam da nema 10 godina radnog iskustva, po članu 23 zakona o reviziji. Vidjela sam da je bio sekretar nekih komisija da je bio predsjednik nekih. Oni vode radno iskustvo nećete vjerovati, predsednik komisije za javne nabavke, koji nije sistematizovano radno mjesto koje je dodatan posao i tako dalje. Nažalost sve ono što su obećavali što su zamjerali Stranci demokratske akcije, oni rade i gore stvari i nažalost prije svega jutros dolazim se utiskom kao da nije bio Parlament. Dok ide zima dok nemamo nikakve informacije o ljudima koji su izmješteni iz svojih domova, koji su izgubili svoje i objekte i imovinu, mi nemamo nikakvih planova. Mi smo jučer pitali "dobro koji su planovi" da nam daju šta se dešava sa zaraznim oboljenjima? Dosta životinja je umrlo.

-Evo spominjete kompeticije, predispozicije kandidata. Kome onda odgovaraju stranački kandidate sa manjkom i iskustva i neispunjavanja kriterija?-

Bišćević - Tokić: Pa naravno, oni su tu i postavili kako bi mogli frizirati financijske izvještaje mnogih institucija. Taj čovjek je zaposlen u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

-Ko oni?-

Bišćević - Tokić: Ovaj koji je glavni revizor. Pa to je Trojka naravno sa HDZ-om. Oni su vladajuća koalicija i na nivou Federacije i na nivou države. Znači ne može se desiti da čovjeka imenujete sa 18 kandidata koje ste imali, koji su sigurno bili bolji kandidati. Naravno oni su kada je bio intervju dobili više bodova i došli su kao prvorangirani i drugorangirani. Da imate stvarno doktore nauka, da imate ljude koji 20 godina rade u reviziji i da vi podobne kandidate stavite za glavnog revizora. Onda to nije ni bolje nije ni iz temelja nego je to gore i ja se stvarno bojim na koji način će se u konačnici finansijski izvještaji nama predstaviti. Da li će to biti kao do sada, da li je Federacija zadužena ili nije ali kada ste kandidat za magistra nauka onda šta drugo očekivati.

#Aktuelno #glavnirevizor #HDZ #JasminaBišćevićTokić #ParlamentFederacije #Trojka
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');