Članak

ODLUKE

CIK BiH pojasnio kako u Jablanici mogu glasati građani kojima su uništeni lični dokumenti u poplavama

(Patria) - Nakon što su u Jablanici koja je pogođena razornim poplavama naknadno raspisani Lokalni izbori za 5. novembar ove godine, oglasili su se iz Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine s određenim detaljima.

“Centralna izborna komisija BiH je donijela posebnu Instrukciju o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim izborima u Jablanici prema kojoj birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene lične isprave, svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte s fotografijom (LK-O-I4) izdate od strane nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Za izdavanje obrasca lične karte s fotografijom – LK-O-I4 neophodno je da se birač lično obrati nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, te izvrši prijavu da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na osnovu čega će mu biti izdat obrazac lične karte s fotografijom LK-O-I4”, naveli su iz CIK-a.

Za potrebe glasanja birača na biračkom mjestu 126A013 (Donja Jablanica), izborna komisija osnovne izborne jedinice Jablanica odredit će novu lokaciju biračkog mjesta na kojoj će birači ostvariti svoje biračko pravo, te o tome obavijestiti birače.

CIK BiH je imenovao dva koordinatora za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Jablanica.

Podsjetimo, u Kreševu, Kiseljaku, Fojnici i Konjicu, područjima koja su također pogođena poplavama, izbori su održani također odgođeno 20. oktobra.

Na lokalnim izborima u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu glasalo 50,83 posto birača

Međuim, u Jablanici su dodatno prolongirani zbog iznimno velikih razmjera materijalne štete i uništene infrastrukture što je iziskivalo veće napore u organizaciji održavanja izbora.

#Aktuelno #Izbori2024 #Jablanica #Odluke
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');