Članak

BHRT I NEZAVISNE

Amel Tuka predsjednik žirija Izbora sportiste BiH

(Patria) - Amel Tuka najbolji atletičar Bosne i Hercegovine svih vremena i aktuelni predsjednik Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik je žirija 24. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u tradicionalnoj
organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Svojevremeno najbrži čovjek planete dva puta je u svojoj blistavoj i sjajnoj
sportskoj karijeri proglašen za najboljeg (2015. i 2019.) upravo u najrelevantnijem izboru ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, a sada mu je pripala obaveza da se nađe sa druge strane u ulozi selektora najvećih sportskih dostignuća u godini iza nas.

Svojim znanjem, ulogom sportskog uzora mnogih, ali i autoritetom Amel Tuka u ulozi predsjednika daće dodatni pečat manifestaciji koja već više do dvije decenije gaji afirmaciju najvećih sportskih dostignuća najboljih bh. sportskih ambasadora na međunarodnoj sceni.

„Čast je naći se u jednoj potpuno drugačijoj ulozi od onih koje sam imao. Od
sportiste koji je biran za najboljeg došao sam na mjesto da i sam učestvujem u odlučivanju ko će biti slavodobitnici. Za razliku od uloge aktivnog sportiste ova nameće još veću odgovornost i zadatak nepogrešivosti u donošenju odluka“, rekao je Amel Tuka i dodao:

„Kao neko ko je dva puta stajao na sceni slavodobitnika vrlo dobro znam šta znači nagrada Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji „Nezavisnih novina“ i BHRT-a. Riječ je o manifestaciji koja godinama na najbolji način prepoznaje i promoviše sport u BiH i motiviše mlade da nastave se boriti za najveće ciljeve. Skoro četvrt vijeka tradicije Izbora najboljeg sportiste, kao i imena svih do sada nagrađenih, obaveza su i ovogodišnjem sastavu žirija da ustraje u nagrađivanju isključivo onih koji su to svojim rezultatima zaslužili.

Siguran sam da će i ove godine nagrade otići u prave ruke“.

Iza Amela Tuke je karijera kojoj bi pozavidjeli i sportisti iz mnogo uređenijih
sistema od našeg. Specijalista trka na 800 metara više puta je zadivio svijet, a
svakako se pamti 2015. godina kada je bez daha ostavio sve osvojivši bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu Pekingu. Kada su neki pomislili da je to gornji limit bh. atletike svih vremena reprezentativac Bosne i Hercegovine je četiri godine kasnije pomjerio granice i na Svjetskom prvenstvu 2019. godine Dohi postao viceprvak svijeta.

Između ostalog pobjeđivao je na mitinzima Dijamantne lige, bio bolji i od olimpijskog viceprvaka Nijela Amosa i svjetskog prvaka Mohameda Amana. Ime Amela Tuke bilo je ispisano na listama finalista Olimpijskih igara, Evropskih prvenstava i svih značajnijih atletskih mitinga svijeta.

Svečana manifestacija Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih
novina" i BHRT ove godine biće održana 16. decembra u Kongresnoj dvorani
hotela Holiday u Sarajevu sa početkom u 20 časova uz direktan prenos na BHT 1 i portalu nezavisne. com. Partner manifestacije je Olimpijski komitet BiH. Podršku projektu daje i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

#sport #AmelTuka #SportistaGodine #NezavisneNovine #BHRT
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');