Članak

SPUŠTANJE NADLEŽNOSTI

Dok se Konakoviću priviđaju špijuni, Ademović podsjeća na važnu priču: EUROPOL oduzet od države i predat entitetima!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Dok Elmedin Konaković , ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NIP-a danima izigrava 'balkanskog špijuna' i javno govori o navodnim ubačenim elementima BIA-e, kao i ruskim kampovima, važne teme ostaju nerazriješene.

Potisnute su važne priče s teorijama zavjere i maštanjima političkih predstavnika o tome kako političke suparnike i neistomišljenike povezati sa stranim špijunskim službama i to sve dok se u isto vrijeme državne institucije obezvrjeđuju i uzimaju im se nadležnosti.

Takva jedna priča nikad završena jeste kontakt tačka EUROPOL-a, koja je faktički jedno kvazi tijelo nit je organ uprave niti uprava. Reklo bi se nacionalna zajednička kontakt tačka Bosne i Hercegovine za saradnju sa EUROPOL-om ne funkcionira. Tačnije, u haosu je!

Upravo će na ovo upozoriti potpredsjednik NIP-a Kemala Admemović gostujući nedavno u emisiji FTV-a.

„Vlasti iz Rs-a nastoje da se nikakva nova nadležnost ne prenese sa entiteta na nivo države. O tome jako vode računa. Mi vodimo računa da se niti jedna nadležnost ne prenese sa nivoa države na entitet. U prošlosti se dešavalo to, jedan od tih primjera je EUROPOL, gdje je sa nivoa države spušten na entitete“, kazao je Ademović.

Nije mnogo medija bavilo se ovom pričom, kao ni stranke okupljene u koaliciju Trojka, ali je upravo ovo Ademovićevo priznanje o spuštanju nadležnosti otvorilo stare rane. Posebno kada se danas, malo dalje od kamera entitet Rs pokušava domoći i pozicije u kontaktnoj tački (SPOC) za međunarodnu razmjenu informacija.

Prevedena izjava Ademovića zapravo glasi da je sve mnogo bolje funkcioniralo prije uspostavljanja potpune saradnje sa Agencijom Evropske unije za saradnju na provođenju zakona (Europol)!

Ovo je bilo potpuno očekivano, jer je na putu uspostave kontakt tačke derogiran Ustav, kao i zakoni BiH, te se 'popustilo' zahtjevima predstavnika Republike srpske, pa je za sjedište kontakt tačke odabrano Ministarstvo sigurnosti BiH, a ne Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, iako prema smjernicama EU svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija (INTERPOL, EUROPOL, SELEC, policijski oficir za vezu) moraju biti smješteni na jednom mjestu.

Potpuno je jasno da je jedan od ciljeva izmještanja kontakt tačke iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i nepotpuno regulisanje rada bio stvaranje konfuzije i olakšavanje neovlaštenog uvida u informacije od strane pojedinih političkih opcija u BiH.

Propisi koji trenutno regulišu rad kontakt tačke i saradnju sa EUROPOL-om su nedorečeni i kontradiktorni, te se različito tumače i primjenjuju. Prema dobro obaviještenim izvorima Patrije glavnu riječ i dalje vodi ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, iako on nema nikakve operativne nadležnosti niti bi se smio miješati u rad Kontakt tačke.

Ali, nadležni se ne bave previše ovim stvarnim problemima, jer nemaju vremena od besposličarenja i uzaludnog pojavljivanja u javnosti u kojima iznose nevjerovatne tvrdnje, a da ne znamo koja je luđa od luđe.

U isto vrijeme zagovornici podjele BiH, koja svakako počinje ukidanjem nadležnosti i njenih institucija ne gube vrijeme.

Jer, formiranje ove Kontakt tačke je bilo formiranje nečeg što već postoji u okviru Direkcije i regulisano je zakonima. Ali se jednostavno željela oduzeti nadležnost DKPT-a i uspostaviti nacionalna kontakt tačka iz političkih razloga, a ne profesionalnih standarda! I to je jedan od glavnih problema, iako o njemu ne govore oni koji bi morali. A, moji izvori iz Brisela govore upravo to - da su i tamo svjesni da su napravili propust u ovoj priči!

#Aktuelno #DKPT #EUROPOL #KontaktTačka #Ministarstvosigurnosti #NenadNešić #policija
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');