Članak

HRVATSKA

Uhapšeno više osoba uz podršku EUROPOL-a zbog krijumčarenja najmanje 160 lica preko Save

(Patria) - U Hrvatskoj je uhapšeno 11 ljudi osumnjičenih za krijumčarenje više od 160 migranata, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Uhapšeni su u dobi od 19 do 29 godina i sa područja su policijskih uprava brodsko-posavske, zadarske i osječko-baranjske.

Sumnja se da su dva lica od početka februara do 22. oktobra ove godine, kako se navodi, ostvarivala saradnju s pripadnicima organizovane kriminalne grupe na području Hrvatske i BiH.

Uhapšteni su osumnjičeni da su prokrijumčarili najmanje 160 osoba - državljane Kine, Iraka, Turske i Sirije, kojima su naplaćivali od 150 do 500 evra po osobi, čime suz ostvarili imovinsku korist od najmanje 72.000 evra.

Krijumčanjere većeg broja migranata organizovano je preko rijeke Save izvan graničnih prelaza BiH i Hrvatske.

Uhapšeni se sumnjiče da su organizovali dalji transport migranata automobilima prema Zagrebu i dalje prema zemljama Zapadne Evrope.

Po nalogu Županijskog suda u Osijeku izvršen je pretres stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni i oduzeti su predmeti koji se dovode u vezu sa počinjenim krivičnim djelom.

Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju hrvatske policije, uz podršku EUROPOL-a, a u koordinaciji sa Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta.

Uhapšeni su predati pritvorskom nadzorniku, a Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta je podnijeta krivična prijava.

Iz hrvatskog MUP-a navode da su kriminalističko istraživanje na području BiH sproveli službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, Regionalna kancelarija Banjaluka, u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH.

#Aktuelno #EUROPOL #krijumčarenje #mup #Hrvatska
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');